Advertisements

Ta bai investigá sangura ‘aedes aegypti’

Ta bai investigá sangura ‘aedes aegypti’

 

Kralendijk – Por rekonosé e sangura di ‘aedes aegypti’ o mihó bisá sangura di dengue hopi bon na su kurpa pretu i patanan ku strepi pretu i blanku. Antes e sangura tabata transmití kentura hel, pero awendia e ta prinsipalmente responsabel pa brote di chikunguya, dengue i zika.

Dos studiante di Universidat di Leiden riba enkargo di Departamentu di Salubridat Públiko di Direktorado di Komunidat i Kuido e próksimo simannan lo okupá nan mes ku investigashon di e sangura aki.

 

E meta ta pa haña un mihó bista den kua barionan e riesgo di e sanguranan aki ta mas grandi. Esaki mester hasi trabou di sekshon ‘vector controle’ di Entidat Públiko Boneiru mas fásil. Tantu pa kontròlnan preventivo, pero prinsipalmente tambe den kaso di oumento di e kantidat di sangura i na momentu di un brote e unidat di ‘vector control’ por usa e informashon aki pa wak kua ta e barionan ku mester haña prioridat èkstra na momentu di kombatimentu di sangura.

 

E investigadó nan  ta bai pone 200 trampa pa sangura, plamá den e diferente barionan di nos isla. Por sosodé pues ku dentro di poko nan ta pasa serka Bo ku e pregunta si nan por pone un trampa den Bo kurá.

 

Departamentu di Salubridat Públiko di Entidat Públiko Boneiru ta guia e investigashon ku ta parti di un proyekto grandi di Instituto di Reino pa Salubridat Públiko i Medio Ambiente (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu – RIVM) riba tur e islanan di e anterior Antia Hulandes.      

 

Onderzoek naar Aedes aegypti muggen

 

Kralendijk – Aedes aegypti oftewel de denguemug is goed te herkennen aan haar zwarte lijfje en zwart-wit gestreepte pootjes. De mug bracht vroeger gele koorts over, maar is tegenwoordig vooral verantwoordelijk voor uitbraken van chikungunya, dengue en zika.

Twee studenten van de Universiteit Leiden zullen in opdracht van de Afdeling Publieke Gezondheid van de Directie Samenleving en Zorg de komende weken bezig zijn met een onderzoek naar de mug.

 

Het doel is om beter inzicht te krijgen  in welke buurten het risico op deze muggen het grootst is. Dit moet het werk van de sectie vector controle van het Openbaar Lichaam Bonaire makkelijker maken. Zowel voor de preventieve controles maar vooral ook in het geval van toename van de muggen en bij een uitbraak kan de vector control unit deze informatie gebruiken om te kijken welke buurten extra prioriteit moeten krijgen bij muggenbestrijding.

 

De onderzoekers gaan 200 muggenvallen uitzetten, verspreid over de verschillende buurten van het eiland. Het kan dus gebeuren dat zij binnenkort bij u langskomen, met de vraag of er in uw tuin een val mag worden neergezet.

 

Het onderzoek wordt begeleid door de afdeling publieke gezondheidszorg van het OLB en is onderdeel van een groot project van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) op alle eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen.

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: