Advertisements

ORDENANSA NOBO DI TRÁFIKO RIBA KAMINDA TA BÁLIDO ENTRANTE 1 DI OUGÙSTÙS

ORDENANSA NOBO DI TRÁFIKO RIBA KAMINDA TA BÁLIDO ENTRANTE 1 DI

OUGÙSTÙS

 

Kralendijk – E ordenansa di tráfiko riba kaminda (wegenverkeersverordening) aktual ta data for di 1957 i no ta sirbi mas. Djamars 29 di yanüari último Konseho Insular a aprobá e ordenansa nobo di tráfiko riba kaminda. Esaki ta bira bálido entrante 1 di ougùstùs 2019.

 

Desde 1957 tráfiko na Boneiru a krese enormemente. Riba tereno teknológiko tambe hopi kos a kambia. Esaki ta un di e motibunan ku falta di siguridat den tráfiko a oumentá. Pa e motibu aki dia 5 di febrüari 1998 pa medio di un desishon insular a instituí e ‘Komishon Revishon Ordenansa di Tráfiko riba Kaminda – Commissie Herziening Wegenverkeersverordening’. Na aña 2004 e komishon aki a entregá un  diseño den forma di konsepto di un ordenansa nobo na e gezaghebber di e tempu ei.

 

For di e tempu ei diferente partido a duna nan ‘input’ pa yega na mehorashon di e konsepto di 2004. Defuntu Ferdinand Bakx a duna un aporte importante den esaki. El a sòru pa vários adaptashon riba tereno di por ehèmpel  stul pa mucha, e sistema pa skohe un banda di kaminda ora ku ta aserká un krusada i aparatura di telekomunikashon.

 

Ta bai usa e periodo binidero, promé ku e ordenansa nobo di tráfiko riba kaminda bira vigente, pa duna informashon i adaptá e práktika di mantenshon di e ordenansa. Den e periodo aki por adaptá e parti di lès i eksámen pa kore vehíkulonan di motor. Partisipantenan na tráfiko por usa e periodo aki pa prepará nan mes pa e ordenansa nobo di tráfiko riba kaminda. Nan tin mester di tempu pa por ehèmpel kumpra hèlm i stul pa mucha.

 

Despues di e stipulashon ta bai adaptá algun medida di ehekushon. Pensa den esaki riba kondishonnan pa skol di siña kore vehíkulo di motor i un desishon pa ehekushon di e stipulashonnan pa parker pa personanan ku limitashon.

 

Ta importante tambe pa den e periodo aki traha riba e infrastruktura físiko.           

 

NIEUWE WEGENVERKEERSVERORDENING GELD PER 1 AUGUSTUS

 

Kralendijk – De huidige wegenverkeersverordening van Bonaire dateert uit 1957 en voldoet niet meer. Afgelopen dinsdag 29 januari, is de nieuwe wegenverkeersverordening unaniem aangenomen in de Eilandsraad. Deze zal gelden per 1 augustus 2019.

 

Sinds 1957 is het verkeer op Bonaire enorm gegroeid. Op technologisch gebied is er ook veel veranderd. Mede hierdoor is de verkeersonveiligheid toegenomen. Daarom was op 5 februari 1998 per eilandsbesluit de “Commissie Herziening Wegenverkeersverordening” ingesteld. Deze commissie heeft in 2004 een concept ontwerp van een nieuwe verordening aangeboden aan de toenmalige gezaghebber.

 

Sindsdien hebben verschillende partijen input geleverd ter verbetering van het concept uit 2004. Een belangrijke bijdrage werd geleverd door wijlen Ferdinand Bakx. Hij had aanpassingen geleverd op het gebied van bijvoorbeeld de kinderstoel, voorsorteren en telecommunicatieapparatuur.

 

De komende periode, voordat de nieuwe wegenverkeersverordening in gaat, wordt gebruikt om voorlichting te geven en de handhavingspraktijk aan te passen. Ook de rijlessen en rijexamens kunnen in deze periode aangepast worden. Verkeersdeelnemers kunnen deze periode gebruiken om zich voor te bereiden op de nieuwe wegenverkeersverordening. Men heeft tijd nodig om bijvoorbeeld helmen en kinderzitjes aan te schaffen.

 

Na de vaststelling worden enkele uitvoeringsmaatregelen aangepast. Denk hierbij aan voorwaarden voor rijscholen. Een besluit ter uitvoering van de bepalingen voor het parkeren voor minder validen.

 

Het is ook belangrijk om deze periode te gaan werken aan de fysieke infrastructuur.

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: