Advertisements

OUMENTÁ PRODUKSHON LOKAL DI BÈRDURA FRUTA I KARNI

OUMENTÁ PRODUKSHON LOKAL DI BÈRDURA FRUTA I KARNI

 

Kralendijk – Den futuro serkano Bestuurscollege ke produsí 25% di e demanda pa bèrdura, fruta i karni di kabritu na Boneiru. Di e forma ei Boneiru ta bira ménos dependiente di importashon karu. A inkorporá e aspirashon akí den akuerdo di gobernashon i a hasi  palabrashon tokante ehekushon di e plannan. E maneho ta dirigí riba produkshon di kuminda salú miéntras ku pareu ku esei e ta krea trabou pa boneriano.

Agrikultura ta un prioridat pa gobièrnu. Servisio di Landbouw, Veeteelt en Visserij, LVV, ta duna informashon tokante e tres sektornan akí i ta manehá plantsun. LVV ta responsabel tambe pa kùrmentu di karni, piská i otro produkto di bestia i ta manehá abatuar. Pa oumentá produkshon di karni di kabritu lokal, mester di un abatuar ku ta funshoná bon. E abatuar mester kumpli ku norma di salubridat públiko i norma di bienestar di bestia.

Pa realisá e plannan di maneho di Bestuurscollege, ta nesesario pa kambia LVV i hasié un sentro di ekspertisia i traha un hardin botániko eksperimental pa agrikultura i hortikultura.  E idea ta pa https://www.youtube.com/watch?v=6ubhpUw2YpA stimulá i sostené empresario pa nan invertí den e proyektonan akí. Ta bai desaroyá e terenonan ku ta di OLB pa kultivo di kuminda.

Reorganisashon di LVV ta kuminsá den e di promé kuartal di 2019. Gabinete Rutte ta pone mas o ménos 1,6 mion euro disponibel pa konstrukshon di abatuar i pa profeshonalisá krio di kabritu.

 

LOKALE PRODUCTIE GROENTE FRUIT EN VLEES VERHOGEN

 

Kralendijk – Het Bestuurscollege wil in de nabije toekomst 25% van de vraag naar groente, fruit en geitenvlees lokaal produceren. Bonaire wordt dan minder afhankelijk van dure import. Dit streven is in het bestuursakkoord opgenomen en er zijn goede afspraken gemaakt over de uitvoering van de plannen. Het beleid is gericht op de productie van gezonde voeding waarbij Bonairianen tegelijkertijd aan werk worden geholpen.

De landbouw is een prioriteit voor het Bestuurscollege. De dienst Landbouw Veeteelt en Visserij, LVV, geeft voorlichting over deze drie sectoren en beheert de plantsoenen op het eiland. LVV is ook verantwoordelijk voor het keuren van vlees, vis en andere dierlijke producten en beheert het slachthuis.  Voor de verhoging van de productie van lokaal geitenvlees is een goed functionerend slachthuis nodig. Het slachthuis moet aan de normen voor volksgezondheid en de normen voor dierenwelzijn voldoen.

Om de beleidsplannen van het Bestuurscollege te realiseren is het nodig om de LVV om te vormen tot een expertisecentrum en een proeftuin aan te leggen voor de land- en tuinbouw. Het idee is om ondernemers  te stimuleren en te ondersteunen om in deze projecten te investeren. De gronden die in het bezit zijn van het OLB worden ontwikkeld voor de verbouw van voedsel.

De reorganisatie van LVV begint in het eerste kwartaal van 2019. Het kabinet Rutte stelt circa  1,6 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van het slachthuis en de professionalisering van de geitenhouderij.

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: