Advertisements

MEHORÁ MANEHO FINANSIERO I MIHÓ GUIA PA NV DI GOBIÈRNU

MEHORÁ MANEHO FINANSIERO I MIHÓ GUIA PA NV DI GOBIÈRNU

 

Kralendijk – Kolegio Ehekutivo ke pa e plan pa mehorá maneho finansiero ta kla na febrüari di 2019. Den e lunanan ku ta tras di lomba kolegio tabata trahando kaba pa mehorá kalidat di presupuesto di kuenta anual pa asina por  kumpli ku eksigensianan di lei. A pone e palabrashonnan tokante mehoramentu di maneho finansiero den Akuerdo di Gobernashon.

Bestuurscollege ta investigá tambe si por duna Belastingdienst Caribisch Nederland e enkargo tambe pa nan regla aanslag di belasting. E investigashon akí  mester ta kla den e di promé kuartal di 2019. Ta investigá tambe si tin un manera mihó pa kobramentu di belasting pa turista.

Na febrüari 2019 e kolegio ta entregá un proposishon na Konseho Insular pa kobramentu di belasting pa turista. Ta trata tarifa  pa turista ku ta keda drumi na e isla i belasting pa turista di barku krusero. E plan ta pa e tarifanan ta kuadra ku esnan ku tin den region. A palabrá den akuerdo di gobernashon tambe ku ta adaptá ordenansa di haf i reglamento di haf di moda ku kapitan di haf por aktua konforme e outorisashon ku e tin.

Mester guia e kompanianan di gobièrnu mihó. Tin basta kompania di gobièrnu na Boneiru. E kompanianan akí ta aktivo riba diferente tereno. Algun kompania manera Bonaire International Airport, BIA, Water en Electriciteitsbedrijf Bonaire, WEB, Selibon i Oil Trading Bonaire, OTB, ta responsabel pa servisio di suma importansia. Komunidat mester tin garantia ku e servisionan aki ta permanentemente disponibel. Ta p’esei ta importante pa kompania di gobièrnu funshoná bon i ku un Hunta di Komisario fuerte ta supervisá nan.

Entidat Públiko Boneiru i algun ministerio hulandes ta investigá konhuntamente kon kompanianan di gobièrnu ta funshoná. E investigashon akí mester ta kla na yüni di 2019. A base di e investigashon ta duna rekomendashon pa mehorá guia di Entidat Públiko Boneiru pa e kompanianan di gobièrnu. Ta hasi rekomendashon tambe tokante e manera ku gobièrnu por kontrolá si e kompanianan ta kumpli ku nan meta.

Tin chèns ku ta formulá un strategia na midí pa kada kompania. Di e forma ei tin klaridat tokante ki ta ròl di gobièrnu i di e kompania konserní i tin klaridat tambe ta ki palabrashon tin tokante por ehèmpel pago di dividendo.

VERBETERING FINANCIEEL BEHEER EN BETERE AANSTURING OVERHEID NV’S

 

Kralendijk – Het Bestuurscollege wil dat het plan voor de verbetering van het financieel beheer in februari 2019 is afgerond. Het college is de afgelopen maanden al bezig geweest om de kwaliteit van de  begrotingen en jaarrekeningen te verbeteren zodat ze aan de wettelijke voorwaarden voldoen. De afspraken over de verbetering van het financieel beheer zijn in het bestuursakkoord vastgelegd.

Het college onderzoekt of de Belastingdienst Caribisch Nederland ook belast kan worden met het opleggen van belastingaanslagen. Dit onderzoek moet in het eerste kwartaal van 2019 zijn afgerond. Er wordt ook onderzocht of er een betere manier is om de toeristenbelasting te innen.

In februari 2019 doet het college een voorstel aan de Eilandsraad voor het innen van de toeristenbelasting. Het gaat om de tarieven voor toeristen die op het eiland overnachten en de belasting voor cruisetoeristen. De bedoeling is dat de tarieven van deze belastingen overkomen met de tarieven in de regio. In het bestuursakkoord is ook afgesproken om de havenverordening en het havenreglement aan te passen zodat de havenmeester zijn autoriteit kan laten gelden.

De overheid nv’s moeten in de toekomst beter worden aangestuurd. Bonaire telt veel nv’s van de overheid. Deze nv’s zijn op verschillende terreinen actief. Sommige nv’s zoals Bonaire International Airpot, BIA, Water en Electriciteitsbedrijf Bonaire, WEB, Selibon en Oil Trading Bonaire, OTB,  zijn verantwoordelijk voor cruciale voorzieningen. De samenleving moet de garantie hebben dat deze voorzieningen continu beschikbaar zijn. Daarom is het belangrijk dat de overheid nv’s goed functioneren en dat een stevige Raad van Commissarissen goed toezicht op de nv’s houdt.

Samen met een aantal Nederlandse ministeries doet het OLB onderzoek naar het functioneren van overheid nv’s.  Dit onderzoek wordt in juni 2019 afgerond. Aan de hand van het onderzoek worden aanbevelingen gedaan voor de verbetering van de aansturing vanuit het OLB naar de nv’s toe. Ook worden aanbevelingen gedaan over de manier waarop de overheid kan controleren of de nv’s aan hun doelstellingen hebben voldaan.

De kans bestaat dat er per overheid nv een op maat gemaakte strategie wordt vastgesteld. Zo is het mogelijk om duidelijkheid te hebben over de rolverdeling van de overheid en de betreffende nv, en is het ook duidelijk wat de afspraken zijn over bij voorbeeld de uitkering van dividend.

 

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: