Advertisements

Sinku inspektor di supervishon i mantenshon di lei a bai hulanda pa entrenamentu di asbèst | Vijf inspecteurs toezicht en handhaving naar Nederland voor asbest training

SINKU INSPEKTOR DI SUPERVISHON I MANTENSHON DI LEI A BAI HULANDA PA ENTRENAMENTU DI ASBÈST

 

Kralendijk –  Na diferente sitio i edifisio na Boneiru tin presensia di asbèst. Pa por inventarisá e situashon na Boneiru, resientemente riba enkargo di ministerio di Infrastruktura i Maneho di Awa a hasi un investigashon na e lokalidat ‘Oesterbaai’. A hasi esaki tambe na e asina yamá ‘hòtspòtnan’ na Boneiru, kaminda nan ta dùmp asbèst klandestinamente.

 

E investigashon aki a kondusí na inventarisashon di tur posibel lokalidat riba henter Boneiru kaminda por tin presensia di asbèst. E rapòrt ku e resultadonan a bai pa ‘Rijkswaterstaat’ di ministerio di Infrastruktura i Maneho di Awa. A base di e rapòrt aki lo traha un plan pa eliminashon di asbèst na Boneiru. Pa esaki mester di ekspertisio spesial. E ekspertonan mester supervisá tur asbèst i henter e proseso di eliminashon. Banda di esei nan tin e tarea di mantenshon di lei na momentu di almasenahe di e material ku ta kontené asbèst.

 

Pa e motibu aki dia 17 di novèmber sinku inspektor di direktorado di Supervishon i Mantenshon di Lei a biaha pa Hulanda pa un entrenamentu riba tereno di asbèst. Durante e entrenamentu aki e inspektornan aki ta akumulá e konosementu nesesario. Tambe nan ta desaroyá kompetensianan pa por ehersé nan tareanan di supervishon i mantenshon di lei adekuadamente durante e proseso di eliminashon di asbèst.

 

Ministerio di Infrastruktura i Maneho di Awa ta finansiá e entrenamentu aki i Servisio Ambiental IJmond ta ehekut’é. E entrenamentu ta konsistí di un parti teóriko i un parti práktiko di tres dia, kaminda e inspektornan ta bishitá diferente lokalidat di eliminashon di asbèst.

 

E intenshon ta ku e sinku inspektornan ku ta sigui e entrenamentu por apliká loke nan a siña den práktika. Inkluso e 5 inspektornan aki entretantu Direktorado di Supervishon i Mantenshon di Lei a laga 28 inspektor sigui entrenamentu i formashon  riba diferente tereno di mantenshon di lei. En total tin 35 inspektor ta traha na Direktorado di Supervishon i Mantenshon di Lei. E inspektornan ku ainda no a sigui entrenamentu, lo hasi esaki otro aña.

 

Riba potrèt: E momentu ku e inspektornan a biaha kaminda ku gezaghebber Edison Rijna a deseá nan tur klase di éksito i e enkuentro na e servisio ambiental ku ta bai duna e entrenamentu.

 

 

VIJF INSPECTEURS TOEZICHT EN HANDHAVING NAAR NEDERLAND VOOR ASBEST TRAINING

 

Kralendijk –  Op verschillende plekken en gebouwen op Bonaire is asbest aanwezig. Om de situatie op Bonaire in kaart te brengen is onlangs in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een onderzoek verricht bij de locatie “Oesterbaai”. Dit is ook gedaan bij de zgn. “hotspots” op Bonaire, waar clandestien asbest wordt gedumpt.

Dit onderzoek heeft geleid tot het in kaart brengen van alle mogelijke locaties op heel Bonaire waar asbest aanwezig kan zijn. Het rapport met de bevindingen is naar Rijkswaterstaat van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gestuurd. Aan de hand van dit rapport wordt er een plan opgesteld voor de sanering van asbest op Bonaire. Hiervoor is speciale expertise nodig. De experts moeten toezicht houden op asbest en het hele proces van sanering. Daarnaast handhaven zij het opslaan van asbestmateriaal.

Daarom zijn er op 17 november vijf inspecteurs van de directie Toezicht & Handhaving voor een training op asbestgebied naar Nederland gegaan. Tijdens deze training ontvangen deze inspecteurs de nodige kennis. Zij ontwikkelen ook competenties om hun toezicht en handhavingstaken tijdens het saneringsproces van asbest naar behoren uit te kunnen voeren.

Deze training wordt door het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat gefinancierd en wordt door de Omgevingsdienst IJmond uitgevoerd. De training bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktisch deel van drie dagen, waarbij de inspecteurs verschillende asbestsaneringslocaties bezoeken.

Het is de bedoeling dat de vijf inspecteurs die de training volgen bij terugkomst het geleerde in de praktijk kunnen toepassen. De directie Toezicht en Handhaving heeft inclusief deze 5 inspecteurs inmiddels 28 inspecteurs trainingen en opleidingen laten volgen op verschillende handhavingsdomeinen. In totaal werken er 35 inspecteurs bij de directie Toezicht en Handhaving. De inspecteurs die nog geen trainingen hebben gevolgd, zullen dit volgend jaar doen.

Op de foto: het vertrek van de inspecteurs, waarbij de gezaghebber Edison Rijna hun alle succes toewenst en de bijeenkomst bij de omgevingsdienst die de training gaat verzorgen.

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: