Advertisements

Ekspertonan den planifikashon lokal i internashonal ta bai traha riba Montaña, Barber i nos Sentro di Suidat

Ekspertonan den planifikashon lokal i internashonal ta bai traha riba Montaña, Barber i nos Sentro di Suidat

Willemstad – Minister di VVRP, Sra, Zita Jesus-Leito a duna e señal di komienso na ekspertonan den planifikashon lokal i internashonal pa desaroyá un vishon eksperto pa algun área stratégiko na Kòrsou. Esaki ta un kontinuashon riba seshonnan ku a tuma lugá den 2017den diferente bario. E ekspertonan lo presentá nan vishon i algun posibel proyektonan pa transformashon di Montaña, Barber, i Sentro di Suidat riba djabièrnè 16 di novèmber.

Agènda Urbano Nobo.

E biahe di Kòrsou rumbo pa un Agènda Urbano Nobo a kuminsá na 2016, mesora despues di e konferensha Habitat III na Quito den 2016, kaminda paisnan miembro di Nashonnan Uni a akordá e Agènda Urbano Nobo. Na desèmber 2016, Konseho di Minister di Kòrsou a akordá e strategia di implementashon pa e agènda aki, kompaña pa un mapa di rutanan ku a keda traha na yanüari di 2017.

E agènda urbano nobo mester promové suidatnan i áreanan kaminda hende ta biba ku ta ekologikamente sostenibel, resistente, sosialmente inklusivo, seif, sin violensia, i ekonómikamente produktivo. Urbanisashon ta promové, ora ku atendé kuné korektamente, progreso sosial i ekonómiko, i ta sòru pa un mihó kalidat di bida pa tur hende.

Seshonnan den bario di Montaña, Otrobanda i Bándabou.

Den 2017, Ministerio di Tráfiko, Transporte i Planifikashon Urbano (VVRP) a ehekutá diferente aktividat den kuadro di e agènda urbano nobo, esaki ku sosten di United Nations Office for Project Services (UNOPS). A tene dos workshop di vishon, unu pa henter Kòrsou den Otrobanda, i unu pa área di Bándabou. Despues a kontinuá ku seshonnan den bario di Montaña, Otrobanda i Bándabou pa validá i risibí komentario adishonal riba e vishon i e metanan ku a keda fórmula. Por ehèmpel sugerensianan konkreto pa drecha transporte públiko, bibienda, i ambiente di biba. E resultadonan aki tabata di gran kontribushon pa e proseso pa yega na un maneho pa Agènda Urbano nobo pa Kòrsou.

Workshop pa planifikashon ku ekspertonan lokal i internashonal.

Henter siman ekspertonan di planifikashon lokal i internashonal ta bin huntu na Kòrsou pa traha un vishon eksperto pa Montaña, Barber i Sentro di Suidat. E ekspertonan ta bai kombersá ku diferente grupo di interes e siman aki i lo bishita diferente bario. E tim di ekspertonan den planifikashon lo wak huntu na aserkamentu inovativo, teniendo kuenta ku resultadonan di e workshopnan tené den bario. E ekspertonan ta presentá nan vishon i algun posibel proyektonan pa transformá Montaña, Barber i Sentro di Suidat.

 

 

====================

Lokale en internationale planningsexperts aan de slag met Montaña, Barber en Historische Binnenstad

Willemstad – De Minister van VVRP, Zita Jesus-Leito, gaf maandag het startsein aan lokale en internationale planningsexperts om een expert-visie op te stellen voor een aantal strategische gebieden van Curaçao. Dit is een vervolg op de in 2017 gehouden community workshops. De planningsexperts presenteren op vrijdag 16 november hun expert-bijdragen en enkele potentiële transformationele projecten voor Montaña, Barber en de Historische Binnenstad.

Nieuwe Stedelijke Agenda

De Curaçao-reis van de Nieuwe Stedelijke Agenda (NUA) begon in 2016, kort na de Habitat III-conferentie in Quito, 2016, waar de NUA werd goedgekeurd door alle lidstaten van de Verenigde Naties. In december 2016 keurde de Raad van Ministers van Curaçao de implementatiestrategie voor deze agenda goed, aangevuld met een routekaart die in januari 2017 werd opgesteld.

De nieuwe stedelijke agenda moet steden en menselijke nederzettingen bevorderen die ecologisch duurzaam, veerkrachtig, sociaal inclusief, veilig, geweldloos en economisch productief zijn. Verstedelijking bevordert, wanneer het goed wordt aangepakt, sociale en economische vooruitgang en zorgt voor een verbeterde kwaliteit van leven voor iedereen.

Eerdere community workshops in Montaña, Otrobanda en Banda’bou

In 2017 heeft het Ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Ordening (VVRP) verschillende activiteiten uitgevoerd voor de Nieuwe Stedelijke Agenda, dit met de steun van de United Nations Office for Project Services (UNOPS). Twee community-based visie workshops zijn gehouden, één eilandwijd in Otrobanda, en één voor (en in) het gebied van Banda’bou. Vervolgens zijn in de buurten Montaña, Otrobanda en Banda’bou sessies gehouden voor de validatie en het verkrijgen van extra reacties op de geformuleerde visie en doelen. Bijvoorbeeld concrete suggesties ter verbetering van het openbaar vervoer, de huisvesting en de leefomgeving. Met de resultaten van deze workshops is betekenisvolle inbreng verkregen voor het beleidsproces over de Nieuwe Stedelijke Agenda voor Curaçao.

Planning workshop met lokale en internationale experts

Deze week komen lokale en internationale planningsexperts bijeen op Curaçao om een expert-visie op te stellen voor Montaña, Barber en de Historische Binnenstad. De experts gaan deze week in overleg met verschillende belanghebbenden en zullen een bezoek brengen aan de wijken. Het team van planningsdeskundigen zal gezamenlijk naar innovatieve benaderingen kijken, daarbij wordt rekening gehouden met de resultaten van de eerder georganiseerde community-based workshops. De planningsexperts presenteren op vrijdag 16 november hun expert-bijdragen en enkele potentiële transformationele projecten voor Montaña, Barber en de Historische Binnenstad.

 

.

. .

.

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: