Advertisements

OM Kòrsou tin deber legal pa ehekutá tur kastigu penal – Openbaar Ministerie Curaçao heeft executieplicht strafzaken

OM Kòrsou tin deber legal pa ehekutá tur kastigu penal

Ministerio Públiko (OM) di Kòrsou a start na inisio di 2018 ku un sistema mas intensivo di asina yamá ‘vrije-voeters’. Esaki ta personanan ku a risibí sentensiá pa un kastigu di prisòn den un kaso penal di un wes. E ehekushon di kastigunan di prisòn, medidanan di wes of transakshonnan será dor di Fiskal ta forma e piesa final di henter e kadena hudisial. Ministerio Públiko tin e deber legal di ehekutá tur kastigu penal. Esaki ta nifiká ku tur desishonnan penal ku ta enserá kondena di un wes mester wòrdu ehekutá dor di Ministerio Públiko anto esaki por ta solamente otro si e desishon di e wes ainda no ta kla pa wòrdu ehekutá.
Por ehèmpel den kaso kaminda un persona a wòrdu kondená pero su kondena no ta irevokabel ainda of si e poder di ehekushon duna na Ministerio Públiko a kaduká basa riba un instrukshon legal manera ora e persona kondená risibí grasia. Ministerio Públiko no ta outorisá pa parsialmente ni kompletamente kanselá e ehekushon di un kondena di wes ku ta kla pa wòrdu ehekutá. E ta asina tambe ku den kuadro di aplikashon di lei ku hende mester kere den dje, ta sumamente importante ku e ehekushon di desishonnan di wes i tambe tur kondishon mará na libertat kondishonal wòrdu ehekutá lihé, di mes forma i tambe más tantu posibel di un forma kontinuo. E ehekushon di desishonnan di wes ta tuma lugá riba òrdu di Ministerio Públiko basa riba artíkulo 605 di nos Kódigo di Prosedimiento Penal.
Segun nos sistema legal un Fiskal ta tuma un posishon krusial den e proseso aki. E ehekushon di desishonnan di wes ta un proseso kontinuo. Ta posibel ku un hende ta será, pero su kondena no ta irevokabel ainda. Tambe ta posibel ku un hende por ta kondená irevokablemente i tin ku sinta un kastigu pero ainda e no a wòrdu yamá pa mèldu boluntariamente. Ministerio Públiko ta purba di ehekutá un kastigu mesora ku e bira irevokabel.
E departamento di ehekushon di e sektor Ehekushon i Sòstén (Executie en Ondersteuning) na Ministerio Públiko ta enkargá ku ehekushon di kastigunan di prisòn, bút i idemnifikashon di daño (schadevergoeding). Tambe e departamento di ehekushon ta enkargá ku sòstén logistikó entre otro registrashon di e ehekushon di kastigunan di prisòn i tambe kastigunan di trabou di tantu menor di edat i adulto.
E departamentu di ehekushon ta disidí ku un persona kondená dor di wes ta bini na vigor pa mèldu boluntario. Esun ku por mèldu boluntario pa sinta su kastigu ta un persona kondená na un kastigu ku ya a bira irevokabel. Ora e persona risibí e karta di OM e mester mèldu su mes riba e dia i fecha menshoná den e karta na Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (prisòn SDKK) pa e por sinta su kastigu. E aña aki 18 persona kondená a mèldu nan mes pa bai sinta nan kastigu na Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou. Si e persona no mèldu su mes na SDKK riba e fecha i ora stipulá polis por bin buska e persona i ta hiba e persona SDKK pa sinta bo kastigu. Kastigunan duna aki por wòrdu ehekutá den tur país di Reino Hulandes. Si bo emigrá bai otro país ku no ta forma parti di Reino Hulandes esei no ta kanselá e kastigu ku bo tin di sinta. Ministerio Públiko por bai buskabo kaminda bo ta.
Willemstad, 29 òktober 2018

 

Openbaar Ministerie Curaçao heeft executieplicht strafzaken

Begin 2018 is het Openbaar Ministerie (OM) van Curaçao gestart met intensievere oproeping en opsporing van vrije-voeters. Dit zijn personen die door de rechter tot een gevangenisstraf zijn veroordeeld, maar deze nog niet hebben uitgezeten. De tenuitvoerlegging van de door de rechter of de Officier van Justitie opgelegde straffen en maatregelen, schikkingen en transactievoorstellen vormt het sluitstuk van de gehele strafrechtsketen. Het OM heeft deze executieplicht. Dit betekent dat alle veroordelende beslissingen van de strafrechter door het Openbaar Ministerie ten uitvoer moeten worden gelegd, en dit is slechts anders indien de beslissing nog niet vatbaar is voor tenuitvoerlegging.
Bijvoorbeeld, iemand is nog niet onherroepelijk veroordeeld of als de executiebevoegdheid is vervallen op de voet van een wettelijk voorschrift, zoals in geval van een op de wet gegrond gratiebesluit. Het Openbaar Ministerie is niet bevoegd om definitief of gedeeltelijk af te zien van de tenuitvoerlegging van een beslissing van de strafrechter. Het is ook in het kader van een geloofwaardige rechtshandhaving van belang dat de executie van rechterlijke beslissingen en de strafbeschikkingen en de toepassing van de voorwaarden verbonden aan de voorwaardelijke invrijheidstelling snel, uniform en zoveel mogelijk aansluitend plaatsvindt. De tenuitvoerlegging van de straf van de rechter vindt plaats op last van het openbaar Ministerie en gebaseerd op artikel 605 van het Wetboek van Strafvordering.
De tenuitvoerlegging van rechterlijke beslissingen geschiedt op last van het OM ingevolge artikel 605 van het Wetboek van Strafvordering. Het executeren van rechterlijke beslissingen is een lopend proces. Het is mogelijk dat iemand vastzit, maar nog niet onherroepelijk is veroordeeld. Het is ook mogelijk dat iemand een straf moet uitzitten, maar nog niet is opgeroepen.
De Executiekamer van de afdeling Executie en Ondersteuning van het OM Curaçao is belast met de executie van vrijheidsstraffen, geldboetes, schadevergoedings- en ontnemingsmaatregelen. De Executiekamer is tevens belast met de logistieke ondersteuning waaronder registratie van de tenuitvoerlegging van de vrijheidsstraffen en taakstraffen van zowel minderjarigen en meerderjarigen.
De Executiekamer bepaalt of een veroordeelde met een lopend vonnis in aanmerking komt voor de status van zelfmelder. De zelfmelder is een veroordeelde met een onherroepelijke onvoorwaardelijke vrijheidsstraf, die zich, na een ontvangen oproep zelf dient te melden bij de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) om zijn/haar straf uit te zitten. Dit jaar, 2017, hebben zich al 18 veroordeelden met de status van zelfmelder hun straf uitgezeten in SDKK. Indien iemand wordt opgeroepen en zich niet meldt bij de SDKK op de aangegeven datum en tijdstip kan de desbetreffende persoon ook door de politie worden opgehaald om de straf uit te zitten. Vonnissen kunnen in alle landen van het Koninkrijk ten uitvoer worden gelegd.
Willemstad, 29 oktober 2018

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: