Advertisements

GOBIÈRNU HULANDES POR FIN A AKSEPTÁ E PRINSIPIO DI IGUALISASHON DI DERECHONAN SOSHAL/EKONÓMIKO – NEDERLANDSE REGERING HEEFT EINDELIJK AANVAARD DAT SOCIAAL/ ECONOMISCHE RECHTEN MOETEN WORDEN GELIJK GETROKKEN

 

 

GOBIÈRNU HULANDES POR FIN A AKSEPTÁ E PRINSIPIO DI IGUALISASHON DI DERECHONAN SOSHAL/EKONÓMIKO

Djes aña largu, for di 2008 te 2018, Hulanda a para ariba ku islanan di BES lo por haña un nivel soshal ‘akseptabel’ den Hulanda, nò un nivel ekivalente den Hulanda. Ta importante pa komprondé ku e palabra korekto ta ‘ekivalente’, nò ‘igual’. Pa motibu di simplesa hopi biaha nos a usa e palabra ‘igual’ pa hende no keda konfundí. Pero mas korekto ta e palabra ‘ekivalente’ (Hulandes ‘gelijkwaardig’ en bes di ‘gelijk’).

Ku ‘ekivalensia’ bo ta tene kuenta ku diferensianan ekonómiko, soshal y kultural. Por ehèmpel, na Hulanda hende mester paga basta sèn durante ‘winter’ pa tene nan kas kayente. Na nos islanan esei no ta nesesario. Di otro banda, na Antia por argumentá ku ta nesesario pa sende airco, vooral durante lunanan di ougùstùs te dezèmber. Ora ta kalkulá kiko ta un nivel ‘igual’ entre Hulanda y BES, mester tene kuenta ku e tipo di diferensianan aki pa yega na ‘ekivalensia’.

Kon tal, den un Reakshon ofisial riba e Regioplan Rapòrt tokante Kalkulashon di un Mínimo Soshal pa Islanan di BES, Gobièrnu Hulandes ta bisa pretu riba blanku ku nan ta akseptá e Prinsipio di Ekivalensia entre Hulanda ku BES. Ta promé biaha ku esaki a wòrdu akseptá. Asta den e último Kontesta di parti di Hulanda den e kaso na Nashonnan Uní entre Will Johnson kontra Hulanda, Gobièrnu Hulandes ketu bai ta rechasá e prinsipio aki.

Pero di ripiente, Hulanda a bòltu. Es desir, awor sí nan ta akseptá e prinsipio, ounke nan ta pone aserka mesora ku lo no fiha un Mínimo Soshal ainda. Mester mira e prinsipio aki manera un ‘punto na horizonte’ pa traha riba dje. Ounke e remarke aserka aki ta hopi desapuntante, mester komprondé ku ta hopi importante ku sikiera Hulanda a akseptá e prinsipio awor. Úniko punto ku a sobra awor ta: ‘Ki dia lo implement’é’?

For di kuminsamentu nos punto di salida tabata un ‘periodo razonabel’. Ku otro palabra, un ‘punto na horizonte’ ta muchu vago. Mester yega na akuerdo over di un periodo mas kla, p.e. 5 aña, òf algu asina. Den e kaso di Johnson vs. Hulanda nos a argumentá un periodo di DOS aña pa igualisá Penshun di Behes (esta AOV). Komité di Derecho Humano di Nashonnan Uní lo dikta over di esei awor. Nos ta verwagt un veredikto den kurso di otro aña. Si e Komité aki ta bai di akuerdo ku e periodo di 2 aña pa AOV, esei lo sirbi komo un guia pa e otro derechonan soshal, manera ‘kinderbijslag’, supsidio di hür (huursubsidie), ònderstant y – al final – sueldo mínimo.

Pues, ounke tur hende tabata hopi desapuntá ku Hulanda a duna di konosé resientemente ku lo no fiha un Mínimo Soshal ainda, tin motibu pa speransa nobo. Pasobra Hulanda a pone e promé paso kaba. E prinsipio di ekivalensia a ser akseptá. Ta un solo kestion di tempu awor pa e ekivalensia bira realidat.

Por lesa último Kontesta di parti di Will Johnson den e kaso aki na: www.arcocarib.com. Riba Front Page, click riba ‘First GMS Court Case’ y despues riba ‘Court Documents’ number 2.

Boneiru, 27 di òktober 2018
Michiel Bijkerk pa Fundashon ‘Golden Meand Society’ (GMS)

 

======================

NEDERLANDSE REGERING HEEFT EINDELIJK AANVAARD DAT SOCIAAL/ ECONOMISCHE RECHTEN MOETEN WORDEN GELIJK GETROKKEN

Tien jaar lang, vanaf 2008 tot 2018, heeft Nederland erop gestaan dat de BES-eilanden slechts een ‘in Nederland aanvaardbaar’ sociaal niveau kunnen tegemoet zien, geen ‘gelijkwaardig’ niveau. Het is belangrijk te begrijpen dat het juiste woord in deze context ‘gelijkwaardig’ is, niet ‘gelijk’. Voor de eenvoud hebben wij vaak het woord ‘gelijk’ gebruikt ter voorkoming van verwarring. Maar juister is het woord ‘gelijkwaardig’.

‘Gelijkwaardigheid’ houdt rekening met economische, sociale en culturele verschillen. Bijvoorbeeld, in de wintermaanden heeft men in Nederland behoorlijke stookkosten. Bij ons is dat niet nodig. Anderzijds, hebben we in de Antillen airco-kosten, vooral gedurende de maanden augustus tot december Als men dus wil berekenen wat een ‘gelijk’ niveau is, moet men met dit soort verschillen rekening houden om bij ‘gelijkwaardigheid’ uit te komen.

Hoe dit zij, in de Kabinetsreactie op het recente Regioplan Rapport over de berekening van een Sociaal Minimum voor de BES-eilanden, heeft de Nederlandse Regering schriftelijk aangegeven dat het Beginsel van Gelijkwaardigheid tussen Nederland en BES wordt aanvaard. Dat is de eerste keer dat dit gezegd wordt. Zelfs in het laatste Antwoord van Nederland in de zaak bij de Ver. Naties tussen Will Johnson vs. Nederland, verwerpt de Ned. Regering dit principe nog.

Maar plotseling is Nederland om gegaan. D.w.z. het principe wordt nu aanvaard, hoewel daar meteen wordt bijgezegd dat er voorlopig nog geen Sociaal Minimum zal worden vastgesteld. Het principe moet worden gezien als een ‘stip aan de horizon’ om naar toe te werken. Hoewel deze opmerking zeer teleurstellend is, is het toch heel belangrijk dat Nederland thans het principe heeft aanvaard. Enige punt van geschil is nu nog: ’Wanneer wordt het geïmplementeerd’?

Vanaf het begin was ons uitgangspunt steeds ‘binnen redelijke tijd’. M.a.w. een ‘stip aan de horizon’ is te vaag. Er moet een duidelijker akkoord komen over het tijdsbestek, bijv. 5 jaar of iets dergelijks. In de zaak Johnson vs. Nederland hebben wij gepleit voor TWEE jaar om het Ouderdomspensioen (AOV) gelijk te trekken. De VN-Commissie zal hier nu over beslissen. Wij verwachten dat de beslissing volgend jaar zal vallen. Als de Commissie akkoord gaat met de periode van 2 jaar voor de AOV, dan zal dat een richtlijn zijn voor de andere sociale rechten, zoals kinderbijslag, huursubsidie, onderstand en – als laatste – het minimumloon.

Hoewel iedereen dus zeer teleurgesteld was dat Nederland nog geen Sociaal Minimum wil vaststellen, is er toch reden voor nieuwe hoop. Nederland heeft immers nu de eerste stap gezet. Het gelijkwaardigheidbeginsel is aanvaard. Implementatie is nu nog een kwestie van tijd.

Men kan het laatste Antwoord van Will Johnson in deze zaak nalezen te: www.arcocarib.com. Op de Front Page, klik op ‘First GMS Court Case’ en daarna op ‘Court Documents’ nummer 2.

Bonaire, 27 oktober 2018
Michiel Bijkerk voor Stichting ‘Golden Meand Society’ (GMS)

 

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: