Advertisements

Rechaso lokal i internashonal riba video di maltrato di tribon ku a aparesé riba Facebook / Lokale en internationale afwijzing op Facebook verschenen video van  mishandeling van een haai

 

Rechaso lokal i internashonal riba video di maltrato di tribon ku a aparesé riba Facebook

Willemstad – Djamars último tabatin un reunion na Ministerio di GMN relashoná ku e konmoshon ku a surgi despues ku piskadónan di Kòrsou a publiká un video riba Facebook di momentu ku nan a kue un tribon na Noordkant. Diferente organisashon a mustra ku e manera ku a atendé ku e tribon kaminda a kòrta e bestia su aletanan miéntras e tabata aparentemente bibu komo un forma grave di maltrato di bestia. Entretantu a drenta tantísimo reakshon inkluyendo di otro piskadónan ku ta desaprobá e proseder di e piskadónan riba e video.

Despues di a analisá e video a konkluí ku e forma di proseder aki no ta algu típiko di piskamentu en general aki na Kòrsou. Normalmente momentu ku kue piskánan grandi manera tribon, ku porsierto ta sosodé insidentalmente, ta hasi uzo di un hak spesial pa hisa e piská pone den boto pa despues mat’é rápidamente ku un chikoti. Riba e video ku entretantu a keda ampliamente plamá por mira ku ta trata na mata e tribon ku hinká di kuchú den kabes kual aparentemente no a yuda pa despues kòrta e bestia su aletanan miéntras e tabata sapatia den laman. A konkluí ku e akto aki ta un falta di rèspèt i no ta korespondé ku nos kustumber, tradishon i legislashon di nos pais. Defakto mester prohibí kitamentu di aleta for di tribon bibu.  

Lokual ta remarkabel tambe ta ku riba e video por mira ku a hasi uzo di harpun pa tira riba e tribon. Uzo di harpun ta prohibí for di 1976, pero Minister e biaha aki por lo pronto  lo konsultá ku e piskadónan. Alabes e suseso e tuma lugá riba un mal momentu mirando e echo ku, kontrali na lokual ta keda sugerí riba internèt, Kòrsou ta bastante avansá ku formulashon di medidanan nobo i legislashon ku e meta pa protehá medio ambiente marino inklusive tribonnan. Aña pasá Konseho di Minister a aprobá e asina yamá “Ocean Policy” ku ta kontené dies punto spesífiko pa mehorá protekshon di naturalesa marino di Kòrsou. Un di e puntonan ta establesimentu di un santuario di tribon riba laman ganchu i prohibishon di importashon di harpun. Ministerio di GMN lo introdusí e medidanan di forma aselerá pa evitá situashonnan manera por mira riba e video. Tambe lo konsultá ku Wardakosta i Polis tokante kon pa atendé mihó ku mantenshon di legislashon aktual i nobo. Pa mas informashon por tuma kontakto ku AVB (ántes LVV) riba number di telefòn 737 0288.

========================

 

Lokale en internationale afwijzing op Facebook verschenen video van  mishandeling van een haai

Willemstad- Afgelopen dinsdag werd een vergadering belegd bij het Ministerie van GMN, naar aanleiding van de ophef die ontstaan is na het publiceren van een video op Facebook waarin Curaçaose vissers een haai vangen aan de Noordkant van Curaçao. Verschillende organisaties bestempelden de manier waarop de haai werd gevangen en schijnbaar levend van vinnen werd ontdaan als “ernstige dierenmishandeling”. De inmiddels talloze reacties naar aanleiding van de video op het internet, waaronder die van andere Curaçaose vissers, keuren de manier van handelen ernstig af.

Na een analyse van de videobeelden werd geconcludeerd dat de manier van handelen niet typisch is voor de Curaçaose visserij in het algemeen. Normaliter worden grote vissen, waaronder haaien, die incidenteel worden gevangen, met een speciale haak (gaf) aan boord gehaald om vervolgens met een speciale knuppel (chikoti) direct te worden gedood. In de inmiddels wijd verspreidde video wordt echter getracht de gevangen haai met messteken in de kop te doden hetgeen niet lijkt te lukken waarna de vinnen van de nog spartelende haai worden afgesneden. Er werd geconcludeerd dat deze respectloos en niet overeenkomstig is met de gebruiken en tradities en de wetgeving in ons land. Het winnen van haaienvinnen van levende haaien zou expliciet verboden moeten worden

Opvallend in de video is ook het gebruik van harpoenen (“spearguns”) waarmee de reeds gevangen haai vanuit een boot wordt beschoten. Het gebruik van harpoenen is al sinds 1976 wettelijk verboden, maar de Minister zal deze keer vooralsnog hierover in overleg treden met de vissers. Het incident komt op een ongelukkig moment aangezien Curaçao, in tegenstelling van wat op het Internet wordt gesuggereerd, reeds ver gevorderd is met nieuwe maatregelen en wetgeving om te komen tot een betere bescherming van het mariene milieu, inclusief haaien. De Raad van Ministers keurde vorig jaar het zogenaamde “Ocean Policy” plan goed waarin 10 specifieke punten staat om de bescherming van de Curaçaose onderwater-natuur te verbeteren. Eén van de punten betreft de instelling van een haaienreservaat op open zee en een ander het verbod op de invoer van harpoenen op het eiland. Het Ministerie van GMN zal deze maatregelen versneld invoeren teneinde situaties zoals te zien in de inmiddels beruchte video in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Tevens zal met de kustwacht en Politie worden overlegd hoe de handhaving op dergelijke nieuwe, en reeds bestaande, wetgeving beter kan worden geregeld.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de AVB (Agrarisch en Visserijbeheer) op telefoonnummer 737 0288.
   

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: