Advertisements

BARKUNAN POR USA WAF DI SÙIT ATROBE NO OPSTANTE RETRASO CHIKITU DEN EHEKUSHON DI E TRABOUNAN / SCHEEPVAART KAN DE ZUIDPIER WEER GEBRUIKEN ONDANKS KLEINE VERTRAGING IN DE UITVOERING

BARKUNAN POR USA WAF DI SÙIT ATROBE NO OPSTANTE RETRASO CHIKITU DEN EHEKUSHON DI E TRABOUNAN

 

Kralendijk – Den luna di yanüari a duna enkargo pa renobashon di e wafnan i mesora e kontratista a kuminsá ku ehekushon di e trabounan. Despues di a risibí e enkargo e kontratista a bini ku un proposishon inovativo pa hasi e tempu ku Waf di Sùit ta bai dura mas largu. Inisialmente tabata intenshon pa alargá e tempu ku e waf lo dura ku mas o menos 10 aña. E otro sistema ku e kontratista a proponé pa atendé ku Waf di Sùit ta pone ku esaki, si e haña bon mantenshon, por dura 30 te 40 aña.

Awor ku e trabounan ta den kompleto ehekushon ta resultá ku e kantidat di reparashon na Waf di Sùit ta hopi mas grandi ku anteriormente a inventarisá. Aplikashon di e téknika di renobashon inovativo ta mas intensivo i ta tuma mas tempu. Banda di esei nan a duna enkargo pa konstrukshon di e Dolphin (poste pa mara barku) nobo i grandi hopi mas lat ku inisialmente tabata e intenshon, pa motibu di inklaridat tokante un eventual hasimentu di e waf mas largu. Konsekuensia di e tres aspektonan aki ta ku e proyekto lo dura dos luna i mei mas largu ku tabata planiá. E trabou lo no ta kla pues den luna di òktober pero meimei di luna di desèmber.

Pa esaki e kontratista a pidi pèrmit serka Port of Amsterdam International ku ta e dunadó di enkargo. Despues di konsulta ku kapitan di haf Port of Amsterdam International a bai di akuerdo ku esaki bou di estrikto kondishon ku tur barku ku mester hasi uso di Waf di Sùit por hasi esaki sin retraso. Un eksepshon ta e barkunan di kònteiner di Don Andres, ku meskos ku aworaki ta e kaso, lo deskargá i karga na Waf di Meimei.

Mas tempran den e aña aki ya kaba e kontratista a restourá Waf di Meimei di manera ku barkunan por mara bon einan. E kontratista a primintí ku e lo plania su trabounan di tal manera ku tur barku ku mèldu na tempu serka kapitan di haf por karga i deskargá na Waf di Sùit.

A hasi palabrashon ku e empresanan ku ta trese santu, piedra i semènt pa indústria di betòn i kompanianan di konstrukshon pa hasi e suministro pa Boneiru posibel sin opstákulo. Barkunan di turista grandi tambe por keda hasi uso di e waf aki.

Gezaghebber Rijna kende resientemente tabata riba Waf di Sùit pa mira e trabou, a duna di konosé ku e ta kontentu ku e téknika di renovashon inovativo ta hasi ku e waf ta bai dura hopi mas largu. E ta kontentu tambe ku tin bon palabrashonnan hasí pa logra ku suministro di santu, piedra i semènt na Boneiru por tuma lugá sin opstákulo.

Kapitan di haf Flanegin ta lamentá ku e trabou ta bai dura mas largu. ‘Mas importante ku e dos luna i mei di retraso aki ta ku barkunan por hasi uso di Waf di Sùit sin estorbio i ku e renobashon ta hasi ku e waf ta bai dura hopi mas largu’, segun Günther Flanegin. E kapitan di haf ta sumamente satisfecho ku e Dolphin nobo pa kua siman pasá nan a manda algun poste grandi di heru den fondo di laman. E hopi otro adaptashonnan, manera fènder nobo i kitamentu di opstákulo grandi na e banda di laman di e waf, tambe ta pone ku e ta satisfecho. E Dolphin nobo ta hasi ku barkunan krusero grandi por mara mas mihó i mas seif.

===============

 

SCHEEPVAART KAN DE ZUIDPIER WEER GEBRUIKEN ONDANKS KLEINE VERTRAGING IN DE UITVOERING

 

Kralendijk – De renovatie van de steigers is in januari van dit jaar opgedragen en direct door de aannemer in uitvoering genomen. Nadat de opdracht was verleend is de aannemer met een innovatief voorstel voor het verlengen van de levensduur van de Zuidpier gekomen.  Aanvankelijk was het de bedoeling om de levensduur met ca. 10 jaar te verlengen. Door de geheel andere aanpak die de aannemer voorstelde kan de Zuidpier, als deze goed wordt onderhouden, weer 30 tot 40 jaar mee.

Nu het werk in volle gang is, blijkt dat het aantal reparaties aan de Zuidpier veel groter is dan eerder was geïnventariseerd. Het toepassen van de innovatieve renovatietechniek is veel ingrijpender en vergt meer tijd. Bovendien is de bouw van de nieuwe grote Dolphin (afmeerpaal) door onduidelijkheid over een eventuele pierverlenging later opgedragen dan eerder de bedoeling was. Het gevolg van deze drie zaken is dat het project 2,5 maand langer zal duren dan gepland. Het werk zal dus niet op 1 oktober gereed zijn maar medio december.

De aannemer heeft daarvoor toestemming gevraagd aan Port of Amsterdam International die de opdrachtgever is. Port of Amsterdam International heeft, na overleg met de havenmeester, daarmee ingestemd onder de nadrukkelijke voorwaarde dat alle scheepvaart die gebruik moet maken van de Zuidpier daar zonder vertraging terecht kan. Een uitzondering betreft de containerschepen van Don Andres, die net als nu het geval is, op de Middenpier zullen worden gelost en geladen.

De Middenpier is eerder dit jaar al door de aannemer verbouwd zodat schepen daar goed kunnen afmeren. De aannemer heeft toegezegd dat zij hun werkzaamheden zo zullen inplannen dat alle schepen die zich tijdig bij de Havenmeester hebben aangemeld, kunnen laden en lossen op de Zuidpier. Met de bedrijven die zand, grind en cement voor de betonindustrie en de bouw aanvoeren zijn afspraken gemaakt om de bevoorrading van Bonaire ongehinderd mogelijk te maken. Ook de grote cruiseschepen kunnen gebruik blijven maken van deze pier.

Gezaghebber Rijna die onlangs op de pier was om het werk in ogenschouw te nemen, liet weten dat hij blij is dat door de innovatieve renovatietechniek de pier veel langer mee zal kunnen gaan. Hij is ook verheugd dat er goede afspraken zijn gemaakt om de bevoorrading van Bonaire ongehinderd te laten plaats vinden.

Havenmeester Flanegin betreurt het dat het werk uitloopt. Günther Flanegin “Belangrijker dan die 2,5 maand vertraging is dat de scheepvaart ongehinderd gebruik kan maken van de Zuipdier en dat de pier door de renovatie veel langer mee kan”.   De havenmeester is zeer tevreden met de nieuwe Dolphin waarvoor vorige week de grote stalen palen in de zeebodem zijn geheid. De vele andere aanpassingen, zoals nieuwe fenders en het verwijderen van de grote obstakels aan de zeezijde van de pier stemmen hem ook tevreden. Door de nieuwe Dolphin kunnen de grote cruiseschepen veel beter en veiliger worden afgemeerd.

 

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: