Advertisements

CURAÇAO BEVERAGE BOTTLING COMPANY A PLANTA 80 SORTO DI PALU DEN KUADRO DI SU 80 AÑA ANIVERSARIO / JUBILERENDE CURAÇAO BEVERAGE BOTTLING COMPANY PLANT 80 BOMEN

CURAÇAO BEVERAGE BOTTLING COMPANY A PLANTA 80 SORTO DI PALU DEN KUADRO DI SU 80 AÑA ANIVERSARIO

 

Willemstad – Den kuadro di Curaçao Beverage Bottling Co. B.V. –mihó konosi komo Coca-Cola Kòrsou- su hubileo di 80 aña e kompanía a planta 80 palu na diferente lugá na Kòrsou. Pa por ehekutá e tarea aki ku kuido i dedikashon CBBC a buska kontakto ku ekspertonan riba tereno di naturalesa i edukashon di medio ambiente: Fundashon CARMABI. Kabesante di naturalesa i di edukashon ambiental, Sr. Cor Hameete a skohe luganan ku tabatin nesesidat di koló bèrdè i di sombra kaminda e palunan lo por keda kuidá ku dedikashon. Di Banda’bou te Banda’riba a planta palu na skol, fundashon, sentro di bario I demas institutonan social, segun Harmeete. Palunan krioyo (manera: Watakeli, Takamahak, Dividivi, Kamalia, Zeedruif, Green Buttonwood, Kalbas, Kenepa Shimaruku ets.) no mester di keda importá i nan ta mas resistente kontra nos klima seku. Carmabi a planta e palunan krioyo aki na Kòrsou.

Myrthe George-Verhulst, gerente di benta i merkadeo di CBBC ta bisa ku e gesto aki ta parti di un totalidat muchu mas grandi di kambio riba tereno medioambiental  di e kompanía. Ya pa varios aña ta rekohé tur awa usá na CBBC ku a wordu transportá bou di e tera esaki pa Hòfi Klein Kwartier kaminda e ta keda tratá. Ku e awa aki ta suministrá palunan den Punda. Pa fin di e aña aki tur bòter PET ku nos ta produsí lo konsistí pa 25% di material resiklá. Pa e tempu ei tur nos refreskunan di 20oz. manera Fria, Coco-Rico i Criollita lo ser bendí den bòter di peso liviano.. Na 2019 nos lo pasa pa e “short cap” un otro sorto di tapa di manera ku tin menos nesesidat di plèstik pa no unikamente produkshon di e bòter sino tambe pa e tapa. Nos DASANI ya ta produsí den bòter liviano ku ta konsiti pa 30% di material di lima di mata. Pwes menos plèstik. Resien Coca-Cola Corporate a inbèrti fuerte den tereno di resiklahe i edukashon den forma di un donashon na GreenForce i GreenKidz. Tambe resien pa di seis aña tras di otro a organisá huntu ku otro empresa i fundashonnan e Clean Up Nashonal den kua miles di hende a partisipá i ku e aña aki a rekohé un mion kilo di sushi for di kaya.

Pa ta korto Coca-Cola den su selebrashon di hubileo ta tambe kontentu i tambe poko orguyoso riba su esfuersonan pa un medio ambiente  mas bunita i limpi. Nos ta mashá satisfecho di e koperashon ku CARMABI. Nan ta hasi estupendo trabou pa nos isla i nos komunidat i tabata hopi inspirativo pa traha huntu ku e fundashon profeshonal aki. George-Verhulst ta ekspresa speransa pa den futuro serkano sigui prolonga e koperashon di trabou aki.

Relashona ku CARMABI

Caribbean Research and Management of Biodiversity (CARMABI) ta un fundashon sin meta di ganashi i for di 1955 aktivo riba nos isla. E organisashon a kuminsa komo un istituto marino biologiko  di eksplorashon pero den kurso di añanan a kuminsa dirigí su mes tambe den maneho di parkenan di naturalesa i edukashon di medio ambiente. E organisashon awor ta konsití di 4 departamentu, entre otro: Investigashon sientifiko; Maneho de parkenan di naturalesa; Edukashon di naturalesa i medio ambiente i Informashon publiko i konsulta na tersero.

Edukashon di naturalesa i medio ambiente

NME ta e departamentu den CARMABI ku ta krea i ehekutá programanan edukativo pa enseñansa di fundeshi i pa enseñansa  avansá. Eskurshon pa Parke Kristòf, Museo Sabaneta, Parke Shete Boka, Daibooi  i Marien Educatie programa a bira  partinan fiho di aktividatnan pafó di skol.  Banda di esaki ta desaroyá kartanan di lès, blachi di informashon, programa di bishita na skol i kantidat di otro aktividat desaroyá pa envolvi hoben pero tambe adulto den naturalesa.

=====================

 

JUBILERENDE CURAÇAO BEVERAGE BOTTLING COMPANY PLANT 80 BOMEN

Willemstad- In het kader van het aanstaande 80-jarige jubileum van Curaçao Beverage Bottling Company -beter bekend als Coca-Cola Curaçao- heeft het bedrijf tachtig bomen geplant op diverse locaties op Curaçao. 

Om deze klus met zorg en toewijding uit te voeren, heeft CBBC contact gezocht met de experts op het gebied van natuur en milieueducatie: Stichting CARMABI. Hoofd van Natuur en Milieu Educatie van deze stichting, Dhr. Cor Hameete heeft de locaties uitgekozen die behoefte hadden aan groen en schaduw en waarbij de bomen duurzaam onderhouden zullen worden. “Van Banda’bou tot aan Banda’riba, de bomen zijn bij scholen, stichtingen, buurtcentra en andere sociaal-maatschappelijke instellingen geplant”, aldus Hameete. Inheemse bomen (zoals de Watakeli, Takamahak, Dividivi, Kamalia, Zeedruif, Green Buttonwood, Kalbas, Kenepa, Shimaruku, etc.) hoeven niet te worden geïmporteerd en zijn beter bestand tegen ons droge klimaat. De inheemse bomen zijn lokaal gekweekt op Curaçao door CARMABI.

Myrthe George-Verhulst, de Sales & Marketing Manager van CBBC geeft aan dat deze geste onderdeel is van een veel groter geheel van milieuvriendelijke verbeteringen van het bedrijf. “Al enkele jaren wordt al het gebruikte water bij CBBC opgevangen en getransporteerd naar Hofi Klein Kwartier waar vervolgens wordt gezuiverd. Van dit water worden de bomen in Punda van water voorzien. Tegen het einde van dit jaar zullen alle PET-flessen die wij produceren voor 25% uit gerecycled materiaal bestaan. Tegen die tijd zullen alle 20oz drankjes zoals Fria, Coco-Rico en Criollita in lichtgewicht flessen worden verkocht. In 2019 zullen we overgaan op de ‘short cap’, een andere sluiting waardoor er minder plastic nodig is voor het produceren van niet alleen de fles maar ook de dop. Ons Dasani-water zit al in een lichtgewicht fles die voor 30 procent bestaat uit plantaardig hars. Minder plastic dus. Onlangs heeft Coca-Cola Corporate flink geïnvesteerd op het gebied van recycling en educatie in de vorm van een donatie aan GreenForce en GreenKidz. Onlangs heeft Coca-Cola voor het zesde jaar op rij samen met andere stichtingen en bedrijven de ‘Nationale Clean Up’ georganiseerd waaraan duizenden mensen hebben deelgenomen en waarbij dit jaar zelfs één miljoen kilo afval van straat gehaald is. Kortom: het jubilerende Coca-Cola is blij en ook een beetje trots op haar inspanningen voor een mooier en schoner milieu. Wij zijn erg tevreden over de samenwerking met CARMABI: Zij doen geweldig werk voor ons eiland en onze gemeenschap en het was verhelderend om met deze professionele stichting samen te werken”. George-Verhulst spreekt dan ook de hoop uit om in de nabije toekomst deze goede samenwerking voort te zetten.

Over CARMABI:

Caribbean Research and Management of Biodiversity (CARMABI) is een stichting zonder winstoogmerk en is sinds 1955 actief op het eiland Curaçao. De organisatie begon als marien biologisch onderzoeksinstituut, maar is zich in de loop der jaren ook gaan richten op het beheer van natuurparken en natuur en milieu educatie. De organisatie bestaat nu uit 4 afdelingen, te weten: wetenschappelijk onderzoek; Beheer van natuurparken; Natuur en milieu educatie; Publiek advies en consultancy aan derden.

Natuur & Milieu Educatie

NME is de afdeling binnen CARMABI die educatieve programma’s maakt en uitvoert voor Funderend Onderwijs en Voortgezet Onderwijs. Excursies in het Christoffel Park, Savonet Museum, Shete Boka Park, Daaibooi en het Marien Educatie Programma zijn vaste onderdelen geworden van de buitenschoolse activiteiten. Daarnaast worden er lesbrieven, infobladen, schoolbezoekprogramma’s en tal van andere activiteiten ontwikkeld om de jeugd, maar ook volwassenen, bij de natuur te betrekken.

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: