Advertisements

Proyekto talento pa amternan a ranka sali / Talent ontwikkel project ‘Talento’ van start voor ambtenaren

Proyekto talento pa amternan a ranka sali

 

Willemstad  – E proyekto Talento, ku ta dirigí riba e desaroyo personal i profeshonal di amsternan, a ranka sali djabièrne último, 28 di sèptèmber 2018. Durante e ‘Kick-Off’ e talentonan ku ta selektá, nan mentornan i e embahadanan di e proyekto a bini huntu na Archivo Nashonal di Kòrsou. Meskos e profeshonalnan riba e tereno di Rekurso Humano i e hefenan di e kuater ministerionan k uta forma parti di e proyekto tambe tabata presente. E motivashon, metanan i intenshon di e proyekto Talento a ser suprayá durante di e atardi.

E minister di maneho di Gobernashon, Planifikashon i Servisio Públiko, señor Konket, a habri e atardi bisando: “Pa bo sigui pa dilanti, nos mester invertí den loke ta e más valioso ku nos tin. Esey ta nos hendenan. Talento ta dirigí su mes riba e desaroyo den e aparato públiko.” Seguidamente tabatin un workshop ku ta hiba e título di ‘Time To Change: Turning Challenges In Opportunities” dor di Ashwin David. Esnan ku tabata presente a keda invitá pa kuminsa pensa den posibilidatnan k uta Sali for di un método nobo ‘Design Thinking’. 

Eugenie Tramm, un di e kandidatonan ku ta partisipá den e proyekto Talento ta bisa: “Lokual mi ta gusta más di e proyekto Talento ta ku den tur aspekto ta tene kuenta ku e praktika real di tur dia. Partisipantenan lo drenta den bario pa skucha Kiko ta biba di verdad den pueblo, i e informashon aki lo tene kuenta kune ora bini bek na trabou”. 

Na final a presenta e ambassadornan di Talento: Daniel Corsen (D&I), Deva-Dee Siliee (kabinete di minister-president i CuracaoCares), Ivan Kuster (Share2Uplift), Jason Nisbet (KPMG), Miles Mercera (CHATA), Nicole Maduro (TeleCuraçao), Regina Bakker – Sprangers (Deloitte) en Stella van Rijn (Ministerio di Asuntunan General).  E ambassadornan ta hopi  enusiasma ku Talento  i nan ta fungi komo partnernan kritiko di e totalidad. ‘Sin un kresimentu y progreso kontinu, palabranan manera mehorashon; presentashon i éksito no tin ningún nifikashon. Y manera nos krese Kòrsou tambe ta krese, Miles Mercera a duna di konose.   

Talento ta un parti di e programa “Impulso”. Impulso ta dirigí riba optimaslisashon di e aparato públiko. Talento lo kuminsa ku un proyekto piloto pa un aña. E partisipantenan lo siña di otro i konhuntamente nan lo interkambiá di konosementu ku nan lo por usa durante nan trabou diario. E meta ta, ku dor di aplika e teoria  ku a wordu siña, lo bo hanja un impakto direkto den práktika. Dor di enfoká riba nan desaroyo personal y profeshonal, e talentonan lo siña atende mas mihor kunan retonan diariamente, tambe nan ta kontribuí ku retonan na trabou i tambe proyektonan konkreto den komunidat

Talento ta den kombinashon ku e  ‘Talent Ontwikkel Programma (TOP) – Bonaire’, e ministerio di Asuntunan Interior i tambe e ministerio di asuntunan di Reino Hulandes (Min BZK) i tambe representashon di hulanda na Willemstad (VNW).

 

 

Talent ontwikkel project ‘Talento’ van start voor ambtenaren

 

WillemstadTalento, het project gericht op persoonlijke en professionele ontwikkeling van ambtenaren, is vrijdag 28 september 2018 officieel gestart. Tijdens de kick-off kwamen o.a. de geselecteerde talenten, mentoren, en ambassadeurs van Talento samen bij het Nationaal Archief Curaçao. Ook HR-deskundigen en leidinggevenden vanuit de vier betrokken ministeries waren aanwezig. De motivatie, doelen en opzet van Talento werden vanuit verschillende kanten belicht tijdens de kick-off.

De Minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening, de heer Konket, opende de bijeenkomst: ‘Om vooruit te kunnen moeten we investeren in het meest waardevolle dat we bezitten: onze mensen. Talento is gericht op talentontwikkeling zodat men nog beter in staat is de grote maatschappelijke vraagstukken beantwoorden.’ Een workshop ‘Time to change: turning challenges into opportunities’ door Ashwin David volgde. De aanwezigen werden uitgenodigd met behulp van de innovatieve werkmethode Design Thinking op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden in hun werk. 

Eugenie Tramm, een van de deelnemers aan Talento licht toe wat zij het komende jaar wil leren: ‘Wat mij aanspreekt aan dit project is dat er in alle onderdelen wordt gekeken naar een koppeling met de praktijk. De deelnemers gaan bijvoorbeeld echt de wijken in om daar te horen wat belangrijk is om mee te nemen in hun werk.’

Eugenie Tramm, un di e kandidatonan ku ta partisipá den e proyekto Talento ta bisa: “Lokual mi ta gusta más di e proyekto Talento ta ku den tur aspekto ta tene kuenta ku e praktika real di tur dia. Partisipantenan lo drenta den bario pa skucha Kiko ta biba di verdad den pueblo, i e informashon aki lo tene kuenta kune ora bini bek na trabou”.

Tot slot worden de ambassadeurs van Talento voorgesteld: Daniel Corsen (D&I), Deva-Dee Siliee (kabinet van de minister-president en CuracaoCares), Ivan Kuster (Share2Uplift), Jason Nisbet (KPMG), Miles Mercera (CHATA), Nicole Maduro (TeleCuraçao), Regina Bakker (Deloitte) en Stella van Rijn (Ministerie van Algemene Zaken). De ambassadeurs zijn zeer enthousiast over het project Talento en fungeren als kritische sparringpartner. ‘Zonder voortdurende groei en vooruitgang hebben woorden als verbetering, prestaties en succes geen enkele betekenis. Als wij groeien, groeit Curaçao met ons mee!’ licht Miles Mercera toe. 

Talento is een onderdeel is van het programma ‘Impulso’. Impulso is gericht op het optimaliseren van het ambtelijk apparaat. Talento start nu met een pilot van één jaar. De deelnemers volgen een coaching traject en trainingsprogramma waarbij zij begeleid worden door een mentor. De pilot is gericht op vier ministeries. In totaal kunnen zestien kandidaten deelnemen. Elke ambtenaar die in aanmerking wil komen kon daartoe solliciteren. De uitgekozen ministeries voor dit pilotproject zijn het Ministerie Bestuur, Planning en Dienstverlening, het Ministerie Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, het Ministerie Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, en het Ministerie Justitie. De ministeries zijn gekozen op basis van de beschreven prioriteiten in het Regeerakkoord 2017 – 2021. In een latere fase zullen de resterende ministeries ook betrokken worden.

De kandidaten zullen van elkaar kunnen leren en gezamenlijk optrekken om kennis op te doen en toe te passen. Doel is dat er op deze wijze optimale impact in de praktijk wordt behaald. Ze leren beter om te gaan met uitdagingen op het werk en dragen bij aan concrete projecten in de maatschappij.

Talento is in samenwerking met het Talent Ontwikkel Programma (TOP) – Bonaire, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Nederland (Min BZK) en de Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad (VNW) tot stand gebracht.

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: