Advertisements

Herensia pa Generashonnan DIA DI MONUMENTO 2018 / ‘ERFGOED VOOR GENERATIES’ MONUMENTENDAG 2018

Herensia pa Generashonnan DIA DI MONUMENTO 2018

 

Kralendijk – Dia di Monumento ta un dia internashonal stipulá pa UNESCO i e tema pe aña aki ta “Herensia pa Generashonnan”.

Meta primordial dje dia aki ta pa fomentá mas konsientisashon den nos komunidat di e balor di monumentonan riba nos isla ku ta bisa nos hopi di nos historia.

Atraves di añanan ku a transkurí Servisio di Kultura Arte i Literatura, SKAL den koperashon ku Fundashon Monumentonan di Boneiru i Sòldachi Tours a organisá riba e último djadumingu di sèptèmber diferente rekorido i kaminata den bario pa bishitá monumentonan den entre otro Nikiboko, sentro di Kralendijk, Rincon i Antriol.

Den e kuadro aki SKAL ta duna su aporte pa huntu ku otro instansia i persona yuda konservá i rebibá historia di nos monumentonan.

Rònt Boneiru tin monumentonan úniko ku ta karakterisá nan mes pa medio di nan arkitektura i nifikashon importante den historia di Boneiru.

Region Karibense na kua Boneiru ta pertenesé, ku ta úniko den e kaso aki pa loke ta arkitektura i materialnan di konstrukshon inventá òf kreá, influensiá pe diáspora di diferente nashon ku a bin biba den e region aki.

Den sentro di Kralendijk nos ta haña diferente monumento ku aktualmente ta sea kas, ofisina, museo òf ku a haña un otro destinashon. Den diferente bario tradishonal  tin edifisionan, prinsipalmente bibiendanan ku lo por keda nominá komo monumento. Bonaire  tin ku perkurá pa mantené edifisionan ku por  keda protehá komo monumento. Den e kuadro aki e “Plan di Desaroyo Teritorial Bonaire (ROB)” ta kontené un lista di edifisio ku balor di protekshon na unda tin alrededor di 600 edifisio ku lo por keda nominá pa bira monumento.

Pa por tin akseso na e lista aki, por tira un bista riba e wèpsait di ROB

http://bonairegov.nl/sites/default/files/uploads/Ruimtelijk_Ontwikkelingsplan_Bonaire_vastgesteld.pdf   òf por tuma kontakto ku direktorado di Planifikashon i Desaroyo. Komunidat Boneriano a demostrá atraves di tempu gran interes dor di partisipá na  diferente kaminata, lektura ku presentashon di ekspertonan lokal i tambe internashonal i den konservashon di historia di Boneiru. E aña aki nos ta mantené e dia importante aki pero den un otro forma kompará  ku añanan anterior; den forma di rekapitulashon di e aktividatnan di pasado te ku awor.

Pues lamentablemente lo no tin e “Ruta di Monumento” manera kustumber, pero lo konsentrá mas riba loke nos a akumulá na informashon den pasado.

SKAL ta sigui konta ku komunidat su partisipashon, sosten i ta invitá komunidat na e aktividatnan ku lo sigui segun e kalènder kultural di entidat públiko Boneiru durante lunanan òktober, novèmber i dezèmber próksimo.

Huntu nos ta traha na adelanto i elevashon di nos kultura Boneriano.

 

 

 

‘ERFGOED VOOR GENERATIES’ MONUMENTENDAG 2018

 

Kralendijk – De Monumentendag is een internationale dag uitgeroepen door de UNESCO en het thema voor dit jaar is ‘Erfgoed voor Generaties’. Het belangrijkste doel van deze dag is om onze gemeenschap bewuster te maken van de waarde van de monumenten op ons eiland die ons veel vertellen over onze geschiedenis. De afgelopen jaren heeft de Dienst Cultuur, Kunst en Literatuur, de SKAL, in samenwerking met de Stichting Monumentenzorg Bonaire en de Sòldachi Tours op de laatste zondag van september verschillende rondritten en wandeltochten georganiseerd om monumenten te bezichtigen in onder andere Nikiboko, het centrum van Kralendijk, Rincon en Antriol.

In dit kader draagt de SKAL bij aan het samen met andere instanties en personen de geschiedenis van onze monumenten te helpen behouden en te doen herleven. Overal op Bonaire staan unieke monumenten die zich onderscheiden door hun architectuur en belangrijke betekenis in de Bonairiaanse geschiedenis. De Caribische regio waartoe Bonaire behoort, is in dit geval uniek v.w.b. de architectuur en zelf uitgevonden of ontwikkelde bouwmaterialen, onder invloed van de diaspora van verschillende naties die in deze regio zijn komen wonen.

In het centrum van Kralendijk treffen wij diverse monumenten aan die tegenwoordig als woonhuis, kantoor of museum in gebruik zijn of die een andere bestemming hebben gevonden. In verschillende traditionele woonwijken staan gebouwen, voornamelijk woonhuizen, die aangemerkt kunnen worden als momumenten. Bonaire moet er zorg voor dragen om die gebouwen te onderhouden die bescherming kunnen genieten als monument. In dit kader houdt het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire (ROB) een lijst bij van gebouwen met beschermingswaarde waarop ongeveer 600 gebouwen staan die aangewezen kunnen worden om monument te worden.

Voor toegang tot deze lijst, kan gekeken worden op de website van het ROB

http://bonairegov.nl/sites/default/files/uploads/Ruimtelijk_Ontwikkelingsplan_Bonaire_vastgesteld.pdf of er kan contact opgenomen worden met de Directie Ruimte en Ontwikkeling.

De Bonairiaanse gemeenschap heeft door de jaren heen grote belangstelling getoond door deel te nemen aan verschillende wandeltochten en lezingen met presentaties van zowel lokale als internationale deskundigen op het gebied van het behoud van de Bonairiaanse geschiedenis.

Dit jaar behouden wij deze belangrijke dag, maar in een andere vorm vergeleken met de voorgaande jaren, m.n. in de vorm van het recapituleren van de activiteiten uit het verleden tot het heden.

Helaas zal er dus geen ‘Monumentenroute’ zijn zoals gewoonlijk, maar de aandacht zal meer gericht zijn op wat wij aan informatie uit het verleden hebben verzameld.

De SKAL blijft rekenen op de deelname en steun van de gemeenschap, en nodigt de hele samenleving uit voor de activiteiten die zullen volgen conform de culturele agenda van het Openbaar Lichaam Bonaire gedurende de maanden oktober, november en december aanstaande.

Samen werken wij aan de vooruitgang en de verheffing van onze Bonairiaanse cultuur.

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: