Advertisements

DIA INTERNASHONAL DI GRANDINAN 1 DI ÒKTOBER 2018 / PERSBERICHTersbericht Internationale Ouderendag 1 oktober 2018

DIA INTERNASHONAL DI GRANDINAN 1 DI ÒKTOBER 2018

Kralendijk – Segun resolushon 45/106 di 14 di dezèmber 1990 di Nashonnan Uní riba e fecha 1e di òktober gran parti di mundu ta selebrá “dia di grandinan”. Na Boneiru tur aña di nobo grandinan ta sentro di atenshon i ta bin huntu den diferente selebrashon.

Manera tur aña, pa 2018 Nashonnan Uní a skohe un tema: Selebrando e kampionnan di derechonan humano di grandinan”.

Aki na Boneiru nos pensamentu ta bai riba esnan ku for di den siglo pasá a hasi esfuersonan pa kuido di grandinan, pa introdusí penshun di behes pa grandinan, pa stipulá un edat rasonabel pa baha ku penshun. Otro logro basá riba esfuersonan tabata introdukshon di fondo di penshun pa empleado públiko i pa empleadonan den sektor di refineria .Mas despues mester menshoná esnan ku a trese alivio pa grandinan solitario, ku nesesidat di kuido i atenshon diario, sea den kas di grandi òf den nan propio kas. Otro desaroyo signifikante ta lantamentu di pasadia pa grandinan i organisashonnan pa 60plùs den bario.

E komunidat Boneriano i esun Antiano, na kua Boneiru a permanesé te 2010, a karakterisá su mes pa personanan i organisashonnan ku a sa di sali na vanguardia i defensa di grandinan, tantu pa loke ta trata aspektonan material, komo inmaterial. Kaminda ku a traha riba fasilidatnan pa personanan ku defisiensia den mobilidat, di bista òf oido, esaki semper a resultá den un adelanto pa e grandinan ku hopi biaha pa motibu di edat haltu ta konfrontá e tipo di problemanan ei.

Loke ku durante tur tempu a resaltá aki na Boneiru, ta ku nos kampionnan di derechonan humano di grandinan a mustra di ta superkampion den pensa i traha huntu pa realisá logronan i adelanto pa grandinan. Den esei nan por ta ehèmpel kon ku poko medio, pero ku un vishon bon kla, ku determinashon i ku kreatividat por yega hopi leu.

Ku sosten finansiero i apoyo di gobièrnu di Boneiru organisashonnan a haña otro i pa algun aña kaba tin un enorme forsa boluntario ta hinka su skouder bou di aktividatnan pa nos grandinan, manera ta e kaso awe dia di grandinan.

Diputado Edsel Cecilia na nòmber di Kolegio Ehekutivo di Boneiru ta ekstendé felisitashon na nos grandinan di Boneiru i ta deseá nan un felis i plasentero dia. Na tur ku diariamente òf riba base regular ta duna nan tempu, esfuerso i prinsipalmente nan kariño na nos grandinan, un danki di kurason. Si tin derecho ku ta para riba tur ta esun pa risibí kuido, amor, kariño i protekshon. Kampion boso ta !!!

 

PERSBERICHTersbericht Internationale Ouderendag 1 oktober 2018

Kralendijk – Conform de resolutie 45/106 van 14 december 1990 van de Verenigde Naties wordt in een groot deel van de wereld op 1 oktober Ouderendag gevierd. Op Bonaire staan elk jaar opnieuw onze ouderen in het centrum van de belangstelling en komen ze samen in verschillende vieringen.

Zoals elk jaar hebben de Verenigde Naties ook voor 2018 een thema gekozen: ‘We vieren de Kampioenen van de Rechten van de Mens voor Ouderen’.

Hier op Bonaire gaan onze gedachten uit naar diegenen die vanaf de vorige eeuw inspanningen hebben verricht t.b.v. de ouderenzorg, om een ouderdomspensioen voor ouderen te introduceren en om een redelijke leeftijd vast te stellen om met pensioen te gaan. Een ander resultaat van deze inspanningen was de introductie van een pensioenfonds voor ambtenaren en medewerkers in de raffinaderijsector. Ook moeten diegenen genoemd worden die later verlichting hebben gebracht voor alleenstaande ouderen, voor wie dagelijkse zorg en aandacht noodzakelijk was, hetzij in het verzorgingstehuis voor ouderen of in hun eigen huis. Een andere belangrijke ontwikkeling was de oprichting van dagopvang voor ouderen en 60plus-organisaties in de wijken.

De Bonairiaanse en de Antilliaanse gemeenschap, waartoe Bonaire tot 2010 behoorde, heeft zich gekenmerkt door personen en organisaties die zich ingezet hebben voor de bescherming en verdediging van ouderen, zowel voor wat betreft materiële als immateriële aspecten. Waar er gewerkt werd aan voorzieningen voor personen met een beperking op het gebied van mobiliteit, gezicht of gehoor, heeft dit altijd geresulteerd in vooruitgang voor de ouderen die heel vaak vanwege hoge leeftijd dit soort problemen het hoofd moeten bieden.

Wat in alle tijden opvallend was hier op Bonaire, is dat onze kampioenen van de rechten van ouderen hebben laten zien superkampioenen te zijn in het samen denken en samen werken om successen en vooruitgang voor ouderen te bereiken. Zij kunnen voorbeelden zijn van hoe met weinig middelen, maar met een duidelijke visie en creativiteit veel bereikt kan worden.

Met financiële steun en aanmoediging van het Bonairiaanse eilandbestuur hebben de organisaties elkaar gevonden en al sinds enkele jaren is er een enorme vrijwilligersbolwerk die haar schouders steekt onder activiteiten voor ouderen, zoals vandaag het geval is op Ouderendag.

Namens het Bestuurscollege van Bonaire feliciteert gedeputeerde Edsel Cecilia onze Bonairiaanse ouderen en wenst hij hun een gelukkige en aangename dag toe. Aan allen die dagelijks of op regelmatige basis hun tijd, inspanning en vooral hun genegenheid geven aan onze ouderen, onze hartelijke dank. Als er een recht is die boven alle anderen uitkomt, dan is dat het recht om zorg, liefde, genegenheid en bescherming te ontvangen. Jullie zijn kampioenen!!!

 

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: