Advertisements

Defensie Caribisch Gebied “Prepare for the worst, hope for the best”

Defensie Caribisch Gebied “Prepare for the worst, hope for the best”

Zr.Ms. Friesland heeft zich afgelopen dagen ingezet voor mogelijke noodhulpverlening op Dominica na tropische storm Isaac. Door de beperkte impact van Isaac is daadwerkelijke inzet niet benodigd.

Afgelopen week kreeg Zr.Ms. Friesland, het stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch Gebied, de opdracht om zich gereed te maken voor eventuele noodhulpverlening die mogelijk benodigd was na impact van tropische storm Isaac. Het schip heeft maandag direct haar operaties opgeschort en is opgestoomd naar Curaçao om te beladen. Onderweg zijn op Aruba ook nog 24 personen van het Korps Mariniers geëmbarkeerd.

Gisteren is het schip in ruim vijf uur tijd beladen met noodhulpgoederen, waaronder meerdere 1000-liter containers voor drinkwater, medische middelen en aggregaten en was ze daarna gereed voor inzet.

In de middag werd bekend dat de impact van Isaac beperkt was. Er is daarom geen hulpvraag geweest vanuit de autoriteiten van Dominica. Zr.Ms. Friesland is daarom niet daadwerkelijk ingezet. Vandaag zal het schip het noodhulppakket weer ontladen, zodat de Friesland vervolgens haar operaties kan vervolgen.

“Gelukkig voor de bevolking van Dominica is de schade van Isaac beperkt gebleven” aldus Commandant Zr.Ms. Friesland, Kapitein-luitenant ter Zee Nicole Kuipers. Desalniettemin was dit een goede test om te zien dat het schip in zeer korte tijd in staat is om voor te bereiden op eventuele noodhulpverlening. “De bemanning heeft enorm hard gewerkt om klaar te zijn voor humanitaire hulpverlening. Het is goed te zien dat we in zo’n kort tijdsbestek klaar kunnen staan voor inzet.”

Zr.Ms. Friesland is een Oceangoing Patrol Vessel van de Koninklijke Marine. De 91 man sterke bemanning staat klaar voor kustwachttaken, counterdrugsoperaties en humanitaire hulpverlening. Het schip zal nog tot eind november in het Caribisch gebied actief zijn als Stationsschip.

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: