Advertisements

PREIS LOKAL DI PRODUKTO PETROLERO TA SIGUI TENDENSIA MUNDIAL / LOKALE PRIJS OLIEPRODUCTEN VOLGT WERELDTREND

KOMUNIKADO PA PRENSA DI BUREAU TELECOMMUNICATIE EN POST

PREIS LOKAL DI PRODUKTO PETROLERO TA SIGUI TENDENSIA MUNDIAL

WILLEMSTAD 4 di Ougùstùs 2018– E tarifanan lokal pa produktonan kombustibel, ku e Supervisor Bureau Telecommunicatie & Post (BT&P) ta ahustá mensualmente, ta kana samsam ku e fluktuashonnan riba e merkado internashonal di energia.

Gobièrnu lokal, e kompania di energia Curoil i e Supervisor BT&P no tin influensia riba e fluktuashonnan akí. Ta ahustá e preisnan a base di proseduranan ku ta fihá for di adelantá i den kua kada instansia tin su mes responsabilidat. Dunando splikashon verídiko i al kaso, e tres instansianan akí ke eliminá e noshon eróneo ku nan por kambia tarifa di forma arbitrario.

E noshon eróneo ku e tres instanshanan aki por adapta e tarifanan di forma artitratio no ta korekto.

Instrukshon
Ora di regulá preis di kombustibel, e tres instansianan menshoná ta tene nan mes na e Instrukshon Regulashon di Tarifa di Kombustibel (‘Richtlijn Tariefregulering Brandstoffen’) di aña 2011. Eiden tin stipulá kua ta e komponentenan ku ta forma e preisnan pa kombustibel i kon ta ahustá e preisnan akí.

Despues ku BT&P hasi e kalkulashon nesesario i duna su konseho, Konseho di Minister mester duna su aprobashon pa finalmente, tur luna, e Ministerio pa Desaroyo Ekonómiko determiná e tarifanan pa usuario final, definitivamente.

Preis di kompra i Margen Curoil
E ‘preis di kompra’ i e ‘margen Curoil’ ta dos komponente importante ku ta ahustá periódikamente. E preis di kompra ta loke Curoil ta paga na e suministradó di kombustibel. E montante akí ta dependé di, entre otro, e preisnan riba merkado internashonal.

BT&P ta kontrolá e datonan, ku Curoil ta suministrá tur luna den e kuadro akí, na man di desaroyonan riba merkado internashonal. Despues BT&P ta konsehá gobièrnu enkuanto e preis máksimo pa e diferente produktonan kombustibel. Por lo tanto, e ‘preis di kompra’ ku ta bálido pa un determinado luna, ta basá riba fakturanan di kompra di Curoil di mas o menos dos luna promé.

====================

 

PERSBERICHT VAN BUREAU TELECOMMUNICATIE EN POST

LOKALE PRIJS OLIEPRODUCTEN VOLGT WERELDTREND

WILLEMSTAD 4 augustus 2018 – De Curaçaose tarieven voor brandstofproducten, die maandelijks worden bijgesteld door toezichthouder Bureau Telecommunicatie & Post (BT&P), volgen de schommelingen op de internationale energiemarkt.

De lokale overheid, het energiebedrijf Curoil en de Toezichthouder BT&P oefenen geen invloed uit op die schommelingen. Prijzen worden aangepast op basis van vooraf vastgestelde procedures waarin iedere instantie een eigen verantwoordelijkheid heeft.  Het soms heersende beeld dat de tarieven door deze instanties op willekeurige manier kunnen worden aangepast, is dan ook niet juist

Richtlijn
Zij houden zich, bij de regulering van de brandstofprijzen, aan de Richtlijn Tariefregulering Brandstoffen uit 2011. Daarin staat uit welke componenten de brandstofprijzen zijn opgebouwd en hoe de prijzen worden aangepast.

De eindgebruikerstarieven worden, na calculatie door het BT&P en op basis van het door hen uitgebrachte advies, na goedkeuring van de Raad van Ministers, maandelijks door het Ministerie van Economische Ontwikkeling definitief vastgesteld.

Aankoopprijs en Marge Curoil
De ‘Aankoopprijs’ en de ‘Marge Curoil’ zijn twee belangrijke componenten die periodiek worden aangepast. De aankoopprijs is de prijs die Curoil betaalt aan de leverancier van de brandstoffen en is mede gebaseerd op internationale marktprijzen.

De informatie die Curoil daartoe maandelijks verstrekt wordt ook door BT&P getoetst aan de internationale marktontwikkeling. Daarna adviseert het BT&P de overheid over de maximumprijs van de verschillende brandstofproducten. De Aankoopprijzen die in een bepaalde maand gelden, zijn daarom gebaseerd op Curoil’s inkoopfacturen van ongeveer twee maanden daarvóór.

De Marge Curoil moet alle overige kosten van Curoil voor het distribueren en leveren van de gereguleerde brandstoffen dekken. Hiervoor beoordeelt het BT&P jaarlijks door Curoil overgelegde informatie en brengt daarover advies uit aan de overheid.

Hieronder vallen ook de middelen die nodig zijn om de brandstoflevering op Curaçao te kunnen garanderen: vandaar de aanpassing van de Marge Curoil in september 2018.

Tot slot: Een vergelijking van de ontwikkeling van de olieprijzen op de internationale markt met de ontwikkeling van de gereguleerde prijs van Mogas op Curaçao, toont dat beide prijzen sinds februari 2018 aan het stijgen zijn. De stijging begon voor wat betreft de wereldmarkt zelfs vanaf juli 2017.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: