Advertisements

ENTREGA DI MANEHO DI EMPRESA MEDIANO I CHIKITU (MKB) PA BONEIRU NA DIPUTADO HUBERT MARTIS / OVERHANDIGEN VAN HET MKB-BELEID VOOR BONAIRE AAN GEDEPUTEERDE HUBERT MARTIS

ENTREGA DI MANEHO DI EMPRESA MEDIANO I CHIKITU (MKB) PA BONEIRU NA DIPUTADO HUBERT MARTIS

 

Kralendijk – Dia 27 di ougùstùs formalmente a presentá i entregá e Maneho di Empresa Mediano i Chikitu, ku a keda formulá ku sosten di e programa COSME, na diputado di Asuntunan Ekonómiko sr. Hubert Martis den Ofisina Prinsipal di Gobièrnu na Playa. Sr Huib Poot, eksperto di maneho pa empresa chikitu i mediano di COSME a hasi e entrega. Tambe tabata presente Evy Martis-Arneman, konsehero di maneho di Asuntunan Ekonómiko di Direktorado di Planifikashon i Desaroyo, Marco Gravenhorst, apoderado teritorial interino i Tamira La Cruz, kònsùltent di COSME.

E programa di COSME ta un programa ku Union Oropeo ta finansiá ku a keda lansá na aña 2014 i ku tin su unidat di maneho di proyekto na Virgin Islands britániko. Meta di e programa ta pa kontribuí na diversifikashon ekonómiko i prosperidat duradero di Pais- i Teritorionan Ultramar. E manera pa logra esaki ta mehorashon di e kapasidat di kompetensia di empresanan chikitu i mediano den e teritorionan. Por pidi mas informashon tokante COSME riba e wèpsait:

http://www.cosmeprogramme.org/

Un parti importante di e programa di COSME ta sostenementu di implementashon i aktualisashon di maneho di empresa mediano i chikitu den Pais- i Teritorionan Ultramar. E trabounan pa sostenementu di maneho di empresa mediano i chikitu a kuminsá ku dos estudio komparativo tokante tur Pais- i Teritorionan Ultramar, konteniendo implementashon di maneho di empresa mediano i chikitu i tokante gastunan di empresariado a base di e método ‘Doing Business’ di Banko Mundial. Den e estudionan aki a hasi uso di un kuadro ámplio di prinsipionan núkleo di  maneho di empresa mediano i chikitu.

Relashoná ku esaki den diferente Pais- i Teritorio Ultramar a ofresé sosten pa desaroyo òf aktualisashon di maneho di empresa mediano i chikitu. Pa desaroyá un maneho di empresa mediano i chikitu pa Boneiru, e programa COSME a kontratá un kònsùltent, Tamira La Cruz for di Kòrsou pa traha huntu ku interesadonan na Boneiru, inkluso representantenan di sektor públiko i privá. Pa gobièrnu sra Evy-Martis-Arneman i sra Helvig Thodé a kompaná e trabou di e kònsùltent. E kònsùltent tabata konsultá individualmente ku e interesadonan mas importante.

 

Tambe a organisá dos tayer, un pa empresanan mediano i chikitu i un pa e organisashonnan interesado, manera Ofisina Sentral di Estadístika, Universidat, Kámara di Komèrsio, Asosashon di Bankeronan i Asosashon di Dunadónan di Trabou di Boneiru.

E maneho di empresa mediano i chikitu tin algun tema prinsipal, entre otro engrandesementu di konsiensia tokante e bentahanan di empresariado, reformashon di regulashon empresarial, reinforsamentu di servisionan ku ta duna sosten na empresanan i akseso na finansiamentu i reinforsamentu di partisipashon di empresanan mediano i chikitu na desaroyo ekonómiko.

E maneho tin un plan di akshon tambe i ta presentá un mekanismo di implementashon di e maneho. Despues ku Kolegio Ehekutivo akseptá e rapòrt, lo present’é na Konseho Insular di Boneiru pa aprobashon. Den un siguiente paso e maneho di empresa mediano i chikitu lo ta optenibel públikamente i lo reparti’é ámpliamente bou di interesadonan ku lo keda enbolbí tambe den su ehekushon.

 

OVERHANDIGEN VAN HET MKB-BELEID VOOR BONAIRE AAN GEDEPUTEERDE HUBERT MARTIS

 

Kralendijk- Op 27 augustus, werd het MKB-beleid, opgesteld met steun van het COSME-programma, formeel gepresenteerd en overhandigd aan de gedeputeerde van Economische Zaken, de heer Hubert Martis in het Bestuurskantoor in Kralendijk. De overdracht werd gedaan door de heer Huib Poot, COSME SME Policy Expert. Ook aanwezig waren, Evy Martis-Arneman. Beleidsadviseur Economische Zaken van Directie Ruimte en Ontwikkeling, Marco Gravenhorst, DeputyTerritorial Authorising Officer (TAO) en Tamira La Cruz, COSME consultant.

Het COSME-programma is een door de EU gefinancierd programma dat werd gelanceerd in 2014 die zijn project management unit op de Britse Virgin Eilanden heeft. Doel van het programma is om bij te dragen tot de duurzame economische diversificatie en welvaart van de LGOs. Dit door het concurrentievermogen van kleine en middelgrote ondernemingen in de grondgebieden te verbeteren. Meer informatie over COSME kan opgevraagd worden op de website: http://www.cosmeprogramme.org/

Een belangrijk onderdeel van het COSME-programma was de ondersteuning van de invoering en actualisering van het MKB-beleid in de LGOs. De werkzaamheden voor ondersteuning van het MKB -beleid zijn begonnen met twee vergelijkende studies over alle LGOs, bevattende het implementeren van MKB -beleid en over kosten van het ondernemerschap op basis van de Doing Business-methode van de Wereldbank. In deze studies werd een breed raamwerk gebruikt van kernbeginselen van het MKB-beleid.

Naar aanleiding hiervan werd steun voor MKB-beleidsontwikkeling of actualisering van het MKB-beleid in verschillende LGOs aangeboden. Om een ​​MKB-beleid voor Bonaire te ontwikkelen, contracteerde het COSME-programma een consultant, Tamira La Cruz uit Curaçao om samen te werken met belanghebbenden op Bonaire, inclusief vertegenwoordigers van de publieke en private sector. Voor de overheid begeleidde mevr. Evy Martis-Arneman en mevr. Helvig Thode, het werk van de consultant. De consultant had individueel overleg met de belangrijkste belanghebbenden. Er werden ook twee workshops georganiseerd, één voor het MKB en één voor belanghebbende organisaties, zoals CBS, de Universiteit, Kamer van Koophandel, Bankiers Vereniging, Bonaire Werkgevers Associatie.

Het MKB-beleid heeft een aantal hoofdthema’s, waaronder het vergroten van het bewustzijn van de voordelen van ondernemerschap, hervorming van bedrijfsregulering, versterking van ondersteunende diensten voor bedrijven en toegang tot financiering, versterking van deelname van het MKB aan de reguliere economische ontwikkeling.

Het beleid heeft ook een actieplan en presenteert een implementatiemechanisme van het beleid. Nadat het rapport door het bestuurscollege is geaccepteerd, zal het ter goedkeuring worden voorgelegd aan de eilandsraad van Bonaire. In een volgende stap zal het MKB-beleid openbaar beschikbaar zijn en breed worden verspreid onder belanghebbenden die ook bij de uitvoering ervan zullen worden betrokken.

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: