Advertisements

Persbericht KPC en OM Curaçao / Komunikado KPC i OM Kòrsou

*Persbericht KPC en OM Curaçao:*

KPC, KMar en OM/Paga Bo But hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag verkeerscontroles gehouden, met als aandachtspunt alcohol in het verkeer.
De verkeerscontrole ging kort na middernacht (om 00.20 uur) van start in Santa Maria ter hoogte van Pizza Hut. Er werden bij deze controle 158 auto’s gecontroleerd. Tijdens de controle werden 6 automobilisten aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol achter het stuur. Zij werden voor een dronkenmansbeoordeling naar het politiebureau Rio Canario overgebracht. Overmatig alcohol werd op straat gedetecteerd na het gebruik van een zogenaamde blaaspijp.
Tijdens deze controle kregen 16 bestuurders van motorvoertuigen een proces verbaal. De processen verbaal werden voor de volgende feiten uitgeschreven te weten:
* Rijden met verlopen Verzekering
* Rijden met niet betaalde Belasting
* Rijden zonder rijbewijs
* Rijden zonder autogordel
* Rijden met verdonkerde ruiten
* Rijden zonder kenteken aan de voorzijde
6 Voertuigen werden door de politie in bewaring genomen, onder hen ook 1 voor het rijden zonder een kentekenplaat op de aangewezen plaats op de auto. Deze actie was reeds eerder aangekondigd in de pers, en blijft zo lang nodig gehandhaafd.
Omstreeks 03:00 uur heeft een alcohol controle plaatsgevonden op de weg naar Bullenbaai. Een militair die onder invloed van alcohol reed, werd door de KMar aangehouden. Ook waren twee personen in het bezit van dealer hoeveelheden drugs. Deze personen zijn door KPC aangehouden.
Heel veel automobilisten (35 in totaal) hadden overmatig alcohol gebruikt. Door gebrek aan capaciteit en ter voorkoming van een aanhouding kregen deze bestuurders een rijverbod opgelegd en moesten ter plaatse een nuchtere chauffeur regelen, omdat zij teveel onder invloed waren van alcohol om verder te mogen rijden. Dit betekent dat heel veel mensen wakker zijn gebeld die mensen te komen helpen en een enkeling die niet werd geholpen door derden ter plaatse verder de nacht heeft doorgebracht. Iedereen werd aangesproken op hun laakbaar gedrag.
Het Openbaar Ministerie en de politie zijn verontrust om te constateren hoeveel automobilisten op dit tijdstip van de dag aangeschoten of dronken in de auto stapt. “Als na een dancefeest 2 op de 3 automobilisten onder invloed van drank wordt aangetroffen, is er iets goed mis met hoe mensen denken te kunnen omgaan met alcohol in het verkeer. Nadere acties zijn aangewezen”, aldus de Officier van Justitie.
Het rijden onder invloed van alcohol houdende drank is een misdrijf. Er zijn verschillende gevallen waarbij de bestuurder van een motorvoertuig onder invloed van alcohol een aanrijding had veroorzaakt met dodelijk afloop.
Het OM heeft tijdens de verkeerscontroles 1.900 gulden aan openstaande boetes geïnd.

*Komunikado KPC i OM Kòrsou:*

KPC, KMar i konhuntamente ku OM/Ofisina Paga Bo But a tene un kontrol den trafiko ku atenshon spesial ariba alkohol den marduga di djabierne pa djasabra.
E kontrol a start mardugá 00.20 or na altura di Pizza Hut na Santa Maria ku 6 detenshon pa kore outo ku demasiado alkohol tras di stur. Nan a keda detekta na momentu ku nan a supla den un asina yamá “blaaspijp”. A hiba e automobilistanan pa warda di polis Rio Canario pa e asina yamá ‘dronkenmanstest’.
Durante kontrol 16 shoufur a haña but pa e sigiente infrakshonnan:
* Kore ku seguro kaduka
* Kore sin paga belasting
* Kore sin reibeweis
* Kore sin bisti faha di seguridat
* Korementu ku glas skur
6 outo a keda tumá den ‘bewaring’ entre nan tambe un vehikulo sin plachi di number na e lugá indika dilanti. A anunsiá e akshon aki anterioremente den prensa, i lo kontinuá ku esakinan den futuro serkano.
Den kareda di 03:00 or a kontinuá ku un kontrol di alkohol riba kaminda pa Bullenbaai. A detene un 1 militar i tambe 2 persona ku supstansianan paresido na droga. Bastante outomobilista (35) ku a bebe hopi no por a sigi kore, i mester a regla un otro shofur pa di e forma ei evita detenshon. Esaki ta nifiká ku varios persona mester a yama kas pa pidi pa manda un persona pa por a sigi nan kaminda. Algun shofur no por a regla un otro shofur. Fiskal di Ministerio Publiko a papia ku kada un separá i a mustra nan riba nan responsabilidat i nan aktuashon iresponsabel.
Ministerio Pùbliko i polis ta prekupá ku e ekseso di alkohol den trafiko. “Si despues di un fiesta 2 di kada 3 shofur ta bou di influensia di alkohol, anto por bisa ku tin algu hopi robes den nos sosiedat i kon hende ta pensa di por anda ku alkohol den trafiko. Mas akshon ta indiká”, di akuerdo ku Fiskal. Tin varios kaso kaminda hende bou di influensia a okashona dalmentu, ku konsekuensia fatal. Ta bon pa apuntá ku kore un vehikulo bou di influensia di alkohol ta konforme Kodigo Penal di Kòrsou un krimen.
Ofisina di Paga Bo But a kobra na tur 1.900 florin di but habrí.
Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: