Advertisements

Symposium ter verhoging van effectiviteit van leren bij schoolgaande jongeren

Symposium ter verhoging van effectiviteit van leren bij schoolgaande jongeren

De Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) en Sentro pa Inovashon i Guia Edukashonal (SIGE) hebben wederom de krachten gebundeld om dit schooljaar gezamenlijk een symposium te organiseren in het belang van onze schoolgaande jongeren. Het symposium getiteld “Zelfregulerend leren met 14 leerstrategieën” vond plaats op 12 en 13 april 2018 in een volle aula van de UoC en werd verzorgd door de auteur van het boek “Effectiever leren met leerstrategieën”, mw. dr. Pieternel Dijkstra. Het symposium was bedoeld voor professionals in het onderwijs, in de zorg en voor ouders die wilden weten hoe ze hun kinderen (nog) beter konden stimuleren tot zelfstandig leren.

Het symposium over effectieve leerstrategieën werd vanuit de UoC gecoördineerd door dr. Odette van Brummen-Girigori en vanuit SIGE door mw. Ruthmila Obispo, Master of Social Work.

Leerstrategieën zijn concrete manieren van leren die een leerling bewust kan inzetten om het leren zo soepel mogelijk te laten verlopen. Adequaat gebruik van deze leerstrategieën zorgt ervoor dat leerlingen weten hoe ze moeten leren, gemotiveerd zijn om te leren en uiteindelijk beter presteren. Dit geldt voor zowel leerlingen met leer- of gedragsproblemen, als ook hoogbegaafde en “gemiddelde” leerlingen. In de eerdere succesvolle workshops van 28 en 29 september 2017 is het belang van leerstrategieën uitgelegd en is ingegaan op de manier waarop het gebruik ervan bij leerlingen kan worden gestimuleerd en getraind. Aan bod kwamen 4 van de 14 leerstrategieën, namelijk jezelf kennen, het nut zien, jezelf organiseren en vooruitkijken.

Tijdens het symposium kwamen de andere 10 leerstrategieën aan bod. Deze waren gericht op het versterken van de metacognitieve, cognitieve en organisatievaardigheden van leerlingen alsmede op hun motivatie voor het leren. Deelnemers kregen niet alleen nieuwe inzichten aangereikt, maar ook concrete tools waarmee ze direct aan de slag konden gaan met hun leerlingen en/of kinderen.

Tot slot, zowel de leiding van SIGE als de leiding van UoC kijkt terug op een geslaagd symposium en zal in de toekomst met regelmaat de krachten blijven bundelen om gezamenlijk een steentje bij te dragen aan de vorming van professionals binnen het domein van Onderwijs en Welzijnswerk.

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: