Advertisements

‘Arte di Palabra 2018’ gewijd aan BYOF

Zaterdag 24 maart 2018:

‘Arte di Palabra 2018’ gewijd aan BYOF

Kralendijk – De voorbereidingen zijn gaande voor de ‘Arte di Palabra (Woordkunst) 2018’, een evenement waarin jongeren uit het voortgezet onderwijs met elkaar wedijveren in voordracht van gedichten en vertelkunst, dit met zowel zelf geschreven gedichten en verhalen als reeds bestaande. De organisatie van het evenement is dit jaar wederom in handen van de Commissie Arte di Palabra Bonaire (ADPB) in nauwe samenwerking met het Bonairiaanse eilandsbestuur door middel van de Sectie Cultuur, Kunst en Literatuur (SKAL). De commissie bestaat uit Johnny Leoneta van de SKAL en twee vrijwilligers Juliette Clarenda en Sharsi Anthony. Sinds vorig jaar (2017) hebben de SKAL en de Commissie ADPB de zogeheten ‘Premio Pipita di Kònkòmber’ – Komkommerpitprijs – geïntroduceerd. Deze prijs is bestemd voor een persoon of organisatie die op één of andere manier een bijdrage heeft geleverd op cultureel, artistiek of literair gebied, met name voor wat betreft onze taal Papiamentu. De eerste persoon die bij die gelegenheid de ‘Premio Pipita di Kònkòmber’ kreeg was Rudy Domacassé. Dit jaar is het de beurt aan Bonaire Youth Outreach Foundation (BYOF) als de organisatie waaraan Arte di Palabra Bonaire is gewijd en tevens om de ‘Premio Pipita di Kònkòmber 2018’ in ontvangst te nemen. Zoals reeds bekend dient de Arte di Palabra Bonaire-wedstrijd ook als classificatiewedstrijd waar deelnemers zich kunnen plaatsen om ons eiland te vertegenwoordigen bij de Arte di Palabra ABC-eilanden. Sinds men begonnen is met wedstrijden tussen de drie eilanden Aruba, Bonaire en Curacao hebben ze elk jaar op Curacao plaatsgevonden. Dit jaar vindt de Arte di Palabra ABC-eilanden voor het eerst plaats op Aruba op zaterdag 14 april aanstaande. Zoals dat ook het geval is met de ‘Premio Pipita di Kònkòmber’ heeft de Commissie Arte di Palabra Bonaire de BYOF-organisatie uitgekozen voor de bekende Tapushi Literario-prijs van de Arte di Palabra ABC-eilanden. Vorig jaar toen de Premio Pipita di Kònkòmber werd geïntroduceerd heeft de organiserende commissie een leus bedacht voor de wedstrijd 2017, nml.: ‘Pipita di Kònkòmber na Bok’i Mucha, Ta Hende Grandi a But’é’ – Een komkommerpitje aan de mond van een klein kind is daar door een volwassene geplaatst – (betekenis: Een klein kind herhaalt wat het volwassenen hoort zeggen), een bekende en originele uitdrukking van onze taal Papiamentu. Voor de Arte di Palabra Bonaire 2018 is de leus ‘Bon Palabra Ta Duna Bida Koló’ (Goede woorden geven kleur aan het leven) gekozen. Een leus die past bij al die mooie literaire werken met positieve, motiverende en bewustmakende boodschappen, die elk jaar opnieuw door de deelnemende jongeren worden gepresenteerd tijdens de wedstrijd, in de vorm van drama of comedy. De Arte di Palabra Bonaire 2018 vindt a.s. zaterdag 24 maart plaats bij de Plasa Francisco ‘Chiku’ Goeloe in Antriol. 18 jongeren die de SGB, de Liseo Boneriano, de MBO en de FORMA vertegenwoordigen wedijveren tegen elkaar verdeeld in vier categorieën: Origineel Gedicht, Bestaand Gedicht, Origineel Verhaal en Bestaand Verhaal. Het is goed om hier aan toe te voegen dat twee jongeren in twee verschillende categorieën meedoen, waardoor er in totaal met 20 werken aan de wedstrijden wordt meegedaan. De deelnemers zijn: Lyndon Leito,  Laequisha De Paule, Jurnuel Cicilia, Caroline Porras, Juriëlla Josephia, Maria-Luisa Troncon, Nadjelly Sumter, Edi-sherray Antonia, Joshua Winklaar, Serginho Finies, Yessica Lopez, Ovier Maduro, Devean Lourens, Nathaniel Thielman, Camil Gomez, Kimberly Vasquez Domingues, Sendion Balentin en Shellany Sebelon.  Iedereen wordt van harte uitgenodigd om onze jongeren aan te komen moedigen in de Arte di Palabra 2018, a.s. zaterdag 24 maart om 19:00 u. ’s avonds bij de Plasa Francisco ‘Chiku’ Goeloe. De toegangsprijs is $ 5,– en kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij het kantoor van de SKAL, bij de deelnemers en als er dan nog over zijn, bij de entree.  Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de SKAL tel. 717-8868, Johnny Leoneta op 599 786 9091 of Juliette Clarenda op 599 795 0116.

 

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: