Advertisements

Container ship lost cargo off Terschelling

CONTAINERS MET HUISHOUDELIJKE ARTIKELEN EN MACHINEONDERDELEN

De 24 containers die het vrachtschip ‘Leonie P’ heeft verloren op de Noordzee in de nacht van vrijdag op zaterdag, 20 mijl ten noorden van Ameland bevatten ‘huishoudelijke artikelen en machineonderdelen’ zo valt op scannernet te lezen. Ook zijn een aantal containers leeg.

Het schip had te kampen met hoge golven. Hierdoor zijn de containers hoogstwaarschijnlijk overboord geslagen. Ten tijde van het incident was de gemiddelde golfhoogte circa 5.50 meter.

Van de 40-voets containers zijn een aantal gezonken. Na een lange zoekactie door de Nederlandse Kustwacht zijn 10 van de 24 containers vanuit de lucht gelokaliseerd en in een veiligheidsbericht aan de scheepvaart bekend gemaakt om aanvaring te voorkomen.

De Kustwacht heeft na het lokaliseren nog een tweede vlucht uitgevoerd om een driftprofiel op te kunnen maken. Hieruit zal men berekenen waar de containers de aankomende uren heen zullen gaan om de scheepvaart op de hoogte te kunnen houden om aanvaringen te voorkomen.

Mogelijk drijven deze containers in de richting van de Waddeneilanden Schiermonikkoog, Rottumerplaat en het Duitse Borkum. Volgens de laatste berichten drijven de containers naar het oosten van Terschelling en het westen van Ameland.

De scheepvaart werd gewaarschuwd door de Nederlandse Kustwacht voor de containers in een veiligheidsbericht.

Het schip was onderweg van Bremerhaven naar Rotterdam en heeft haar weg kunnen vervolgen. Het schip is Zaterdagmiddag 9 december in Rotterdam aangekomen.

Foto containers in zee – Nederlandse Kustwacht
Kaart en veiligheidsbericht – via Scannernet

NAVTEX BERICHT
10.12.2017 08:34:45 (UTC+3)
ZCZC PA88
NETHERL_NDS COASTGUARD
NAVIGATI_NAL WARNING NR. 88 260951 UTC SEP
O_STACLE SEABED
MISSING DOME
52-21.8N 003-24.4E
DANGEROUS TO FISHERY
NNNN

Naam: LEONIE P

Scheepseigenaar:
Patjens Reederei – Drochtersen, Duitsland.
https://is.gd/HgYhBy

IMO: 9162667
MMSI: 304634000
Type Schip: CONTAINER SHIP
Gross Tonnage: 9991
Summer DWT: 13059 t
Gebouwd: 1997
Vlag: ANTIGUA BARBUDA (AG)
Thuishaven: SAINT JOHN’S

Geschiedenis vroegere benaming van het schip:

Scheepsnaam: LEONIL8 Vlag: AG
Last Reported: 2017-08-27 05:31:00

Scheepsnaam: HERM KIEPE Vlag: AG
Last Reported: 2013-08-17 10:08:00

__________________________________

Container ship lost cargo off Terschelling

Enroute from Bremerhaven, where she had sailed on Dec 8 2017, at 6 p.m., to Rotterdam the “Leonie P” lost 24 containers in the night hours in the Northsea, 20 miles above Ameland and Terschelling.

There were no hazmat goods in the lost containers, some of them were empty. The Dutch Coast Guard reported that the containers were filled with machine parts and home-, garden- and kitchen equipment.

Due to the wind direction and the waves, it seemed that the containers would wash ashore on Schiermonnikoog or the island of Borkum.

Some containers already sank. On Dec 9 at 1.30 p.m. the ship entered Europort Rotterdam and berthed at the APMT Maasvlakte II at 3.30 p.m.

Locals were warned, the police asked to contact the authorities when stumbling on beached or drifting containers.

__________________________________

Advertisements
error: Content is protected !!
%d bloggers like this: