Advertisements

Taalunie ta entregá Minister M. Alcalá-Wallé ‘het Groene Boekje’ nobo (PAP/NED)

Taalunie ta entregá Minister M. Alcalá-Wallé ‘het Groene Boekje’ nobo

Willemstad- Minister di Enseñansa, Siensia, Kultura i Deporte (ESKD), sra. M. Alcalá-Wallé, resientemente a risibí di Nederlandse Taalunie e ‘Groene Boekje’ nobo. Prof. dr. Hans Bennis a keda nombrá komo sekretario general di e union pa idioma hulandes, Nederlandse Taalunie na febrüari 2017. Durante su promé bishita na e islanan hulandes-karibeño, prof. Bennis tabatin un enkuentro ku minisiter di ESKD, sra. Marilyn Alcalá-Wallé. Na e okashon ei Minister a risibí e último vershon di e ‘Groene Boekje’ di 2015. E lista di palabra den e buki akí tin komo ophetivo pa mas tantu posibel evitá inklaridat tokante ortografia ofisial di palabra hulandes. A amplia e lista di palabra ofisial di gobièrnu akí ku palabra manera chillen, appen, smoothie, lente-ui i dyscalculie. E buki akí ku ta sali kada dies aña, a keda publiká pa editorial Van Dale. Den e edishon anterior di 2005 a inkorporá un 400 palabra hulandes ku ta usa na Sürnam. E edishon di 2015 tin komo partikularidat, ku e ta kontené 419 palabra hulandes-antiano. Ta trata di palabra ku ta aparesé frekuentemente den e korantnan hulandes den Karibe hulandes manera: atrakoteam, achterporch, blenchi, fruitbarkje, maribomba, masbangu i megapier. Palabra manera ayaka i ayaca; chòler i choller a hinka na un forma dòbel den e buki komo ku nan ta aparesé frekuentemente tantu den e korantnan di Aruba komo esnan di Kòrsou i Boneiru.
Pa promé biaha den historia ku a publiká dos vershon di e ‘Groene Boekje’. Un edishon ku kaft duru i un otro edishon ku un vershon ku paperback mas ekonómiko, prinsipalmente pa alumno di skol i pa studiante. Kompletamente nobo ta e vershon online, ku ta disponibel gratuitamente i ku ta kontené mas palabra di entrada ku e buki mes.

(Potrèt) Prof. Hans Bennis, sekretario general di Taalunie ta hasi entrega di e Groene Boekje mas resien ku ta kontene mas o menos 400 palabra hulandes antiano na Minister di ESKD, sr. M. Alcalá-Wallé.

============================

Taalunie overhandigt Minister M. Alcalá-Wallé het nieuwe Groene Boekje
Willemstad – De Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), mw. Marilyn Alcalá-Wallé ontving onlangs van de Nederlandse Taalunie het nieuwe Groene Boekje.
Per 1 februari 2017 is prof dr. Hans Bennis benoemd als de nieuwe algemeen secretaris van de Taalunie. Tijdens zijn kennismakingsbezoek aan de eilanden ontmoette prof. Bennis de Minister van OWCS mw. M. Alcalá-Wallé. Bij die gelegenheid ontving de minister de laatste versie van het Groene Boekje van 2015. De woordenlijst in het boek is bedoeld om onduidelijkheid over de officiële spelling van woorden in het Nederlands zo veel mogelijk te voorkomen. De officiële spellingslijst van de overheid wordt uitgebreid met nieuwe woorden als chillen, appen, smoothie, lente-ui en dyscalculie. Het Groene boekje dat elke tien jaar verschijnt, is door Van Dale uitgegeven. In de vorige editie van 2005 zijn zo’n 400 woorden Surinaams Nederlands opgenomen. De uitgave van 2015 heeft als bijzonderheid dat er nu 419 Antilliaans-Nederlandse woorden in zitten. Het gaat om woorden die in Nederlandse kranten in Caribisch Nederland veelvuldig voorkomen als: atrakoteam, achterporch, blenchi, fruitbarkje, maribomba, masbangu en megapier. Woorden als ayaka en ayaca; chòler en choller zijn dubbel opgenomen omdat die zowel in Arubaanse kranten als in Curaçaose en Bonairiaanse kranten frequent voorkomen.
Voor het eerst zijn er twee versies uitgekomen van het Groene Boekje. Eén editie, met een harde kaft en een editie met een goedkopere paperbackversie, vooral bedoeld voor scholieren en studenten. Geheel nieuw is de online versie, die gratis beschikbaar is en die meer trefwoorden bevat dan het boekje zelf.
(Foto) Prof. Hans Bennis, de algemeen secretaris van de Taalunie overhandigt Minister van OWCS, mw. M. Alcalá-Wallé het meest recente Groene Boekje, dat zo’n 400 woorden Antilliaans-Nederlands bevat.

Advertisements
%d bloggers like this: