Advertisements

Verpleegkundigen Heart & Lung Quality Center trots op POCT-certificaat van LabdeMed (NED/PAP)

Verpleegkundigen Heart & Lung Quality Center trots op POCT-certificaat van LabdeMed

Curaçao, 27 november 2017 – LabdeMed (Laboratorio de Medicos) heeft onlangs zes verpleegkundigen van het Heart & Lung Quality Center Curaçao gecertificeerd voor Point of Care Testing (POCT). De certificaten werden uitgereikt voor het succesvol doorlopen van een training in POCT, een methode die ook wel bedside testing wordt genoemd.

Point of Care Testing
POCT is een methode om een laboratoriumtest uit te voeren naast of in de buurt van het bed van de patiënt. Deze manier van testen wordt steeds vaker toegepast in het ziekenhuis op momenten dat snelle resultaten nodig zijn. De behandelend arts kan direct ingrijpen als dat nodig is en er wordt geen kostbare tijd verspild met transport van het testmateriaal naar het laboratorium. POCT-handelingen worden uitgevoerd door getrainde verpleegkundigen.

Toepassingen
Het bekendste voorbeeld van POCT-apparatuur is de glucosemeter, een klein apparaatje waarmee de waarde van bloedsuiker gemeten kan worden. Daarnaast kan deze methode o.a. toegepast worden bij het testen van zwangerschappen, hemoglobinewaardes, calciumgehalte, CRP-waardes bij infecties en bloedgaswaardes.
POCT kan ook ingezet worden bij het diagnosticeren van hartziekten, trombose en infecties als hiv.

Voordelen
Deze snelle manier van testen kan op elk gewenst moment worden uitgevoerd. Het resultaat is binnen enkele minuten bekend waardoor de arts zo nodig direct kan handelen. Wat voor de patiënt een extra geruststelling kan betekenen. Nog een voordeel van POCT is dat de testresultaten direct elektronisch aan het medisch dossier kunnen worden toegevoegd.

Training door LabdeMed
LabdeMed verzorgt sinds juli trainingen om verpleegkundigen op te leiden in POCT. Tijdens de eendaagse training die specifiek gericht was op het Heart & Lung Quality Center, werd het verplegend personeel geïnstrueerd over alle aspecten van POCT. LabdeMed hoopt met deze trainingen bij te dragen aan de professionele ontwikkeling van de gezondheidszorg op Curaçao.


[fotobijschrift:]
Gecertificeerde verpleegkundigen: Noëmie Bentura, Novilunia Minne, Randel Martina, Rofarly Martina, Dilianne Zeeuw, Suhaily Basilia. Op de foto staan ook Dr Earl Esseboom en Hilbertico Petronilia (LabdeMed) en Mariselle Balentina (LabdeMed).
==========================

Enfermero di Heart & Lung Quality Center orguyoso ku nan sertifikado di POCT di LabdeMed

Willemstad, 27 di novèmber 2017 – LabdeMed (Laboratorio de Medicos) resientemente a sertifiká seis enfermero di Heart & Lung Quality Center Curaçao den Point of Care Testing (POCT). A otorgá e sertifikadonan despues ku nan a kompletá un entrenamentu den POCT ku éksito. POCT ta un metodo ku nan sa yama tambe bedside testing.

Point of Care Testing
POCT ta un método pa hasi tèst di laboratorio kaminda un pashènt ta drumí na kama òf den serkania di kama di e pashènt. Ta uza e forma akí di tèst mas i mas den hopi hòspital na momentu ku ta deseabel pa tin resultado rápidamente. Di e forma akí e dòkter ku ta trata e pashènt por tuma akshon mesora i no tin mester di pèrde tempu balioso ku transporte di e material ku mester tèst pa hib’é un laboratorio. Ta enfermero entrená so por hasi e tèst POCT akí.

Aplikashon
E forma di mas konosí di POCT ta e glucometer, un aparato chikí pa midi bo suku. Banda di esaki por apliká e metodo POCT ora mester hasi tèst di embaraso, grado di e heomglobina, grado di kalsio, balor di CRP na momentu di infekshon, i gas den sanger.
Por usa POCT tambe pa diagnostiká malesa di kurason, trombose i infekshon ku hiv.

E benefisionan
Por usa e moda fasil di tèst akí na kualke momentu ku ta deseá esaki. E resultadonan por ta disponibel den algun minüt pa e dokter por tuma akshon rápido, loke pa e pashènt por trese e trankilidat ku e ta deseá. Un benefisio mas di POCT ta ku por añadí e resultadonan di e tèstnan dirèkt na e fail médiko elektróniko di e pashènt.

Entrenamentu di parti di LabdeMed
For di yüli último LabdeMed ta ofresé entrenamentu na enfermero pa prepará nan pa realisá POCT. Durante di e entrenamentu ku a prepará speshalmente pa e personal di kuido di Heart & Lung Quality Center Curaçao, i ku a dura un dia, e enfermeronan a haña instrukshon den tur aspekto di POCT. Ora ku nan a kaba e entrenamentu ku éksito, nan a risibí un sertifikado. LabdeMed ta spera di kontribuí pa medio di e entrenamentunan akí na desaroyo profeshonal den salubridat na Kòrsou.


./ Informe pa bou di potrèt
E enfermeronan sertifiká: Noëmie Bentura, Novilunia Minne, Randel Martina, Rofarly Martina, Dilianne Zeeuw, Suhaily Basilia. Riba e potrèt tin mas tambe Dr Earl Esseboom, Hilbertico Petronilia i Mariselle Balentina (tur dos di LabdeMed).

Advertisements
%d bloggers like this: