Advertisements

Diputado Hubert Martis: “Direktiva i hunta di komisario di BIA NV ke obligá kolegio ehekutivo pa nombra nan un biaha mas” (PAP/NED)

Papiamentu:
Diputado Hubert Martis:
“Direktiva i hunta di komisario di BIA NV ke obligá kolegio ehekutivo pa nombra nan un biaha mas”

Kralendijk – Un reunion general di akshonista di Bonaire International Airport (BIA) NV a keda suspendé atrobe pasobra e direktor statutario i e hunta di komisario ta ehersé preshon inkorekto riba Kolegio Ehekutivo pa keda nombrá un biaha mas. E periodo di kontrato di e direktor statutario a vense, meskos ku e durashon statutario di nombrashon di e miembronan di e hunta di komisario. Entre otro pa e motibu aki a yama un reunion general di akshonista pa tuma un desishon tokante nombrashon di miembronan nobo di hunta di komisario i un direktor statutario nobo òf alargamentu di esunnan ku ya desde algun aña ta okupá e puestonan aki.

E aktual direktor statutario no ta kumpli ku e statutonan pasobra e no ta kumpli ku e límite di edat den e statutonan. Tòg den pasado reunion general di akshonista a hasi eksepshon pa su nombrashon. Reunion general di akshonista ta den un impase pasobra e miembronan aktual di hunta di komisario i e direktor statutario ta ehersé preshon inkorekto riba Kolegio Ehekutivo pa nan keda re-elegí.

E presidente komisario di e hunta di komisario di BIA NV, sr Etienne Ys lo a deklará ku sr Rob Huizen ta insistí ku Kolegio Ehekutivo mester re-elegí e dirigentenan aktual di BIA NV. Sr Rob Huizen ta un empleado públiko ku ta traha na Ministerio di Infrastruktura i Medio Ambiente na Hulanda. E diputadonan ta di opinion ku nan no ta haña ku e manera ku kosnan ta bai ta korekto. Asta si sr Huizen lo tin e deseo pa logra un re-elegimentu di e dirigentenan aktual di BIA, lo tabata mas elegante pa manda e asina yamá instrukshon aki por eskrito pa Kolegio Ehekutivo.

Tambe e dirigentenan di BIA lo a deklará ku ta solamente ku nan Hulanda ke traha. Ku otro palabra, si no re-elegí nan tur desaroyo planiá na BIA NV lo para.

E diputadonan ta eksperiensiá esaki komo preshon inkorekto i ku ta obligá nan pa yega na tomo di desishon na bentaha di e dirigentenan aktual di BIA. Reunion general di akshonista ta elegí un hunta di komisario i konforme statutonan mester supervisá direktiva diario di BIA NV. A base di e echonan aktual e diputadonan no ta mira separashon di poder mas konforme statutonan loke pues ta forma un peliger grandi pa ‘good corporate governance’ na BIA NV.

Ademas di esaki ta surgi e echo ku e hunta di komisario i direktor statutario aki un (1) aña adelantá (fin di 2016) a pidi un Kolegio Ehekutivo anterior ekstenshon di nan periodo komo dirigente. E diputadonan no a tuma un desishon ainda tokante un ke otro. Mester ta bon kla si ku e diputadonan ta haña e ponementu di preshon di parti di e dirigentenan aktual di BIA sumamente remarkabel. Komo representante di e akshonistanan por lo menos nan mester por tuma desishon na un manera sin preshon i sin problema ku nan konsenshi.

Nederlands:
Gedeputeerde Hubert Martis:
“BESTUUR EN RVC BIA N.V. WILLEN BESTUURSCOLLEGE DWINGEN TOT HERBENOEMING”

Kralendijk – Een uitgeroepen algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) van Bonaire International Airport (BIA) N.V. is wederom geschorst omdat de statutair directeur en de raad van commissarissen (RVC) oneigenlijke druk uitoefenen op het bestuurscollege om herbenoemd te worden. De contractperiode van de statutair directeur is verlopen en zo ook statutaire duur van de benoeming van RVC-leden. Onder andere hierdoor is er een AVA uitgeroepen om een besluit te nemen over de aanstelling van nieuwe RVC-leden en een nieuwe statutair directeur of verlenging van degenen die reeds een aantal jaren deze posten bemannen.

De huidige statutair directeur voldoet niet aan de statuten daar hij niet voldoet aan de leeftijdsgrens eis in de statuten. Toch werd in het verleden een uitzondering door de AVA gemaakt voor zijn benoeming. De AVA is in een impasse omdat de huidige RVC-leden en de statutair directeur oneigenlijke druk proberen uit te oefenen op het bestuurscollege om herkozen te worden.

De huidige president-commissaris van de RVC van BIA N.V., de heer Etienne Ys zou verklaard hebben dat de heer Rob Huizen erop staat dat het bestuurscollege de huidige BIA N.V. bestuurders herkiest. De heer Rob Huizen is een ambtenaar werkzaam op het Ministerie van I&M in Nederland. De gedeputeerden zijn de mening toegedaan de gang van zaken niet zuiver te vinden. Zelfs indien de heer Huizen de wens zou hebben om een herkiezing te bewerkstelligen van de huidige BIA-bestuurders, dan zou het eleganter geweest zijn om deze zogenaamde instructie schriftelijk te laten toekomen aan het bestuurscollege.

Ook zouden BIA-bestuurders verklaard hebben dat Nederland uitsluitend met hen zaken wilt doen. Met andere woorden indien zij niet herkozen worden dan zullen alle voorgenomen ontwikkelingen op BIA N.V. stopgezet worden.

De gedeputeerden ervaren dit als oneigenlijke druk en dwang om tot besluitvorming in het voordeel van de huidige BIA-bestuurders te geraken. Een RVC wordt door AVA gekozen en moet conform de statuten toezicht houden op het “dagelijks” bestuur van BIA N.V. Op grond van de huidige feiten zien de gedeputeerden geen scheiding van de machten conform de statuten en dus een groot gevaar voor “good corporate governance” bij BIA.

Hier bovenop doet zich het feit voor dat deze RVC en statutair directeur bij een eerder College, één (1) jaar van tevoren (eind 2016), aangedrongen hebben voor een verlenging van hun bestuursperiode.
De gedeputeerden hebben nog geen besluit over een en ander genomen. Het moge wel duidelijk zijn dat de gedeputeerden de uitoefening van dwang door de huidige BIA-bestuurders wel uiterst merkwaardig vinden. Als vertegenwoordigers van de aandeelhouders moeten zij op zijn minst ongedwongen en zonder gewetenslast besluiten kunnen nemen.

Advertisements
%d bloggers like this: