Advertisements

Opening academisch jaar UoC 2017-2018

Willemstad, 2 september 2017

Opening academisch jaar UoC 2017-2018

Op vrijdag 1 september 2017 heeft de officiële opening van het academische jaar 2017-2018 van de Universiteit van Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez (UoC) plaatsgevonden. De opening van het academische jaar geschiedde door middel van een plechtige zitting van het College van Decanen die geleid werd door de Rector Magnificus van de universiteit dr. Francis de Lanoy.
De Rector Magnificus van de UoC, dr. Francis de Lanoy, opende de academische zitting en hield vervolgens zijn welkomstwoord. Vervolgens richtte de Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport mevr. Marilyn Alcalá-Wallé zich tot het aanwezige publiek. Hierna volgde de speech van de voorzitter van de studentenraad van het collegejaar 2017-2018, Luis Gonzalez. Tijdens zijn toespraak presenteerde hij ook de leden van de studentenraad die recentelijk geïnstalleerd zijn, aan het publiek.
De keynote spreker tijdens de opening van het academische jaar 2017-2018 was dr. Stanley Lalta. Dr. Lalta is een Health Economist met meer dan 25 jaar ervaring in het onderwijzen, trainen, raadplegen en beleidsonderzoek in gezondheids- en ontwikkelingszaken in het Caribische gebied.
Zijn bijzondere interesses en publicaties liggen in de sector van gezondheidsfinanciering en sociale verzekeringen, nationale gezondheidsrekeningen, economie van volksgezondheid en chronische ziekten en farmaco-economie. Hij is momenteel onderzoeker bij de HEU/ Center for Health Economics, University of the West Indies (UWI) in Trinidad en Tobago.
Dr. Lalta ging in zijn toespraak in op de groei van een land zonder goede gezondheid. “Kan iemand rijkdom bereiken en ervan genieten zonder goede gezondheid? Kan een persoon vrij zijn om te bereiken zonder weerhouden te worden door de beperkingen van ziekte en nood? Kan een land groeien als zijn bevolking ziek is en besmettelijke ziekten verspreid worden?
Zijn lezing geeft ons van dichtbij zien hoe en waarom gezondheid niet alleen de afwezigheid van ziekte en nood is, maar een toestand van volledig welzijn; een essentiële voorwaarde voor het bereiken en genieten van rijkdom en het geven van individuen en landen de mogelijkheid – de vrijheid – om hun doelen te bereiken.

Het maakt ons duidelijk hoe het bereiken van gezondheid, rijkdom en vrijheid verminderd worden door:
• de aanhoudendheid van besmettelijke ziekten (bijv. SARS, vogelgriep, varkensgriep, Ebola, chikungunya, zika);
• de tsunami van chronische ziekten (suikerziekte, hartziekte, kanker, artritis);
• de last van geestelijke gezondheidsstoornis (depressie, drugs en huiselijk geweld; geweldaad);
• de vroege effecten van klimaatverandering;
• de ongelijkheden in de ziektekostenverzekering en
• de geweldige kosten van gezondheidszorg.
De lezing suggereert dat wij allemaal – nationale autoriteiten en individuen – inspanningen moeten heroverwegen en verdubbelen om de preventieregels te volgen:
• het risico herkennen;
• de verdediging erkennen;
• op tijd handelen.

Het geeft ook een grote rol aan jongeren om hun geavanceerde kennis, training en kansen (zoals aangeboden aan de Universiteit van Curaçao) te gebruiken om een meer maatschappelijk verantwoorde rol te spelen door advocaten en rolmodellen voor een goede gezondheid in de gemeenschap te worden.
De opening van het academische jaar werd bijgewoond door onder anderen de Minister-President E. Rhuggenaath, Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport mevr. M. Alcalá-Wallé, Minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn dhr. H. Koeiman, een vertegenwoordiger van de Minister van Volksgezondheid, Milieu en Natuur en Statenlid C. Obispo.
De lezing is online na te zien in het videoarchief op www.uoc.cw.

Advertisements
%d bloggers like this: