Advertisements

DIA MUNDIAL DI HEPATÍTIS – WERELDHEPATITISDAG

DIA MUNDIAL DI HEPATÍTIS

Kralendijk – Dia 28 di yüli ta Dia Mundial di Hepatítis. Hepatítis ta e nòmber médiko pa infekshon di higra. Hopi biaha e malesa aki ta konsekuensia di infekshon ku un víres. Den mayoria kaso por prevení e forma di hepatítis aki pa medio di bakunashon i por trat’e ku medikashon. Sinembargo diariamente rònt mundu 4000 hende ta muri inesesariamente di e malesa aki. Ku e Dia Mundial di Hepatítis e OrganisashonMunidal di Salú (WHO) ta spera di fiha mas atenshon internashonal riba hepatítis, di manera ku e sifra di mortalidat aki por baha mas rápido. Den e region Karibense i na Boneiru tambe hepatítis ta eksistí i pa e motibu ei Entidat Públiko Boneiru ta haña importante pa duna atenshon èkstra na e Dia Mundial di Hepatítis.

Riba henter mundu tin 350 mion hende ku ta infektá ku Hepatítis B. Anualmente mas o menos 1,4 mion hende ta muri komo konsekuensia di e diferente formanan di hepatítis viral. Tin diferente tipo, di A te ku E. E tiponan hepatítis A, B i C ta esunnan ku ta enkontrá mas tantu.

Infekshon ku hepatítis A ta tuma lugá pa medio di kuminda i awa. Pasobra man di hende ta e portadó mas importante di organismonan ku ta kousa malesa, laba man bon ku habon ta un medida efektivo pa prevení hepatítis A. Bakunashon ta posibel si bo ta bai biaha pa regionnan ku menos higiena.

Infekshon ku hepatítis B ta tuma lugá pa medio di sanger i otro flúido di kurpa. Kompartí skeiru di djente, angua (pa pasa angua) i blet ta oumentá e chèns pa haña hepatítis B. E artíkulonan di uso aki por kontené sobrá di sanger infektá. Hepatítis B ta un di e malesanan venériko ku mas tantu ta keda transmití. P’esei semper mester usa un kondon. Personanan ku ta kore riesgo por laga vakuná nan mes kontra hepatítis B. Hendenan ku ta traha den kuido di salú tin e obligashon pa laga vakuná nan mes. Desde 2012 hepatitis B ta den e programa di bakunashon hubenil pa tur mucha di Boneiru.

E Departamentu di Salubridat Públiko/GGD ta duna konseho di biahero i bakunashon. Dependiente di e pais pa unda bo ta biaha, e durashon di e biahe i e tipo di biahe ku bo ta bai hasi, por rekomendá sierto bakunashon. Traha un sita pa un konseho individual minimalmente 6 siman promé ku bo biahe yamando Departamentu di Salubridat Públiko na Direktorado di Komunidat i Kuido na telefon 7172211.

WERELDHEPATITISDAG
Kralendijk – Op 28 juli is het Wereld Hepatitis Dag. Hepatitis is de medische naam voor leverontsteking. Vaak is deze ziekte het gevolg van een virusinfectie. Deze vorm van hepatitis is meestal te voorkomen door vaccinatie en te behandelen met medicatie. Toch sterven er wereldwijd dagelijks 4000 mensen onnodig aan deze ziekte. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) hoopt met Wereld Hepatitis Dag meer internationale aandacht te vestigen op hepatitis, zodat dit sterftecijfer sneller kan dalen. Ook in het Caribische gebied en op Bonaire komt hepatitis voor en het openbaar lichaam Bonaire vindt het daarom belangrijk om extra aandacht te geven aan de Wereld Hepatitis Dag.
Over de hele wereld zijn 350 miljoen mensen besmet met hepatitis B. Ongeveer 1,4 miljoen mensen sterven jaarlijks aan de verschillende vormen van virale hepatitis. Er zijn verschillende typen, van A tot en met E. De typen hepatitis A, B en C komen het vaakst voor.
Besmetting met hepatitis A vindt plaats via besmet voedsel en water. Omdat handen de belangrijkste dragers van ziekteverwekkende organismen zijn, is goed handen wassen met zeep een effectieve maatregel om hepatitis A te voorkomen. Vaccinatie is mogelijk als u op reis gaat naar gebieden met minder hygiëne.
Besmetting met hepatitis B vindt plaats via bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Het delen van tandenborstels, injectienaalden en scheermesjes verhoogt de kans op hepatitis B. Deze gebruiksvoorwerpen kunnen restjes besmet bloed bevatten. Hepatitis B is ook één van de meest overgedragen geslachtsziekten. Gebruik daarom altijd een condoom. Personen die risico lopen kunnen zich laten vaccineren tegen hepatitis B. Mensen die werken in de gezondheidszorg zijn verplicht zich te laten vaccineren. Sinds 2012 is hepatitis B opgenomen in het jeugdvaccinatieprogramma voor alle kinderen van Bonaire.
De Afdeling Publieke Gezondheid/GGD geeft reizigers- en vaccinatie advies. Afhankelijk van het land waar u naar toe reist, de reisduur en de soort reis die u gaat maken kunnen bepaalde vaccinaties worden aanbevolen. Maak minimaal 6 weken voor uw reis een afspraak voor een individueel advies door te bellen naar de afdeling Publieke Gezondheid van de Directie Samenleving & Zorg,telefoonnummer 7172211.

Advertisements
%d bloggers like this: